Boş Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar - Aytaç, Ömer (My University, 2002)
Modernitenin yeniden üretim sürecinde boş zamanlar, özellikle kapitalist isterlere .uygun şekilde organize olmakta ve yeni anlam ve kullanım değerleri içermektedir. Boş zamana ilişkin kuramsal yaklaşımlar, boş vaktin taşıdığı ideolojik, politik, anamalcı ve toplumsal implikasyonları öne çıkartarak, boş vakit üzerinde egemen manipülatif aygıtların rolünü ve özellikle de ticari sömürüye yatkın doğasını eleştiri konusu etmektedirler. Burada; modernité öncesi yaklaşımlara (Antik Dönem Yunan, Roma, Orta Dönem, Püriten Avrupa) ana hatlarıyla temas edilerek, özellikle Marx, Lafargue, 'Veblen, Rüssel, Fromm, Riesman, Adorno ve Horkheimer, Gorz, Baudrillard, Yeni Zamanlar ve Postmodernizm'in boş zamana ilişkin yaklaşımları üzerinde durularak, boş vaktin modern dönemle birlikte aldığı yeni görünümlere açıklık getirilmektedir.
Keywords: Sosyoloji; Felsefe; Davranış Bilimleri