7.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN "IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER" KONUSUNDAKİ DURUMLUK MERAK VE DURUMLUK KAYGILARININ İNCELENMESİ - ALMAZ, ŞEYMA NUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Mevcut tez kapsamında, ortaokul öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi (7.Sınıf) içerisinde bulunan 'Işığın Kırılması ve Mercekler" konusundaki durumluk merak ve durumluk kaygı seviyeleri incelenmiştir. Fen bilimleri dersine duyulan kaygı ve merakın öğrencinin ders başarısına olan etkileriyle doğrudan bağlantılı olduğu söylenebilir .Öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra duyuşsal özelliklerininde öğrenme sürecinde önemli roller oynadığı görülmektedir. Merak, bireylerin öğrenme sürecini olumlu yönde destekleyen bir motivasyon unsuru olarak görülürken; kaygı, öğrenmeyi zorlaştıran ve çoğunlukla akademik başarı üzerinde olumsuz etkiler yaratan bir duygudur. Fen bilimleri dersinde, özellikle "Işığın Kırılması ve Mercekler" gibi günlük yaşamla doğrudan ilişkili konular, öğrencilerin hem merak duygusunu harekete geçirebilir hem de kaygı seviyelerinde artışa neden olabilir. Bu durum, öğrencilerin derse yönelik algılarını, öğrenme isteklerini ve dolayısıyla akademik başarılarını etkileyebilmektedir. Araştırmanın nicel bölümünde, 2023-2024 eğitim öğretim yılınde Elazığ ilinde farklı sosyo-ekonomik düzeylerdeki devlet okullarına kayıtlı 7. sınıf öğrencilerinden toplam 310 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Durumluk Fen merakı ve durumluk fen kaygısını ölçmek için Kang v.d. (2020) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Uygulama, ilgili konu işlendiği dönemde gerçekleştirilmiş ve öğrencilerin konuya yönelik gerçek zamanlı duygusal tepkileri ölçülmüştür. Bu araştırmada, öğrencilere bir akademik başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik durumluk merak ve kaygı düzeyleri; başarı puanları ve cinsiyet gibi değişkenler temelinde analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, öğrencilerin bu dersteki başarıları ile merak ve kaygı düzeyleri arasında bir ilişki kurulmuştur. Fen bilimleri dersinde öğrencilerin başarılı olabilmeleri için yalnızca bilişsel değil, aynı zamanda duyuşsal özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği ortaya konmuştur. Merak duygusunun, öğrencilerin konuları daha kolay anlamlandırmasına ve bilgiyi kalıcı hale getirmesine yardımcı olduğu; buna karşın, yüksek düzeydeki kaygının öğrenme sürecini olumsuz etkileyerek başarıyı düşürdüğü belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırma, öğretmenlerin öğrencilerin merakını destekleyen ve kaygıyı azaltan öğretim stratejileri geliştirmelerinin önemine dikkat çekmektedir. Sonuçlar, öğrencilerin öğrenme süreçlerindeki duygusal etkenlerin dikkate alınmasının, fen öğretiminde başarıyı artırabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, öğretim sürecinde merakı destekleyen ve kaygıyı azaltan öğrenme ortamlarının oluşturulması önerilmektedir.

Within the scope of the current thesis, the state curiosity and state anxiety levels of middle school students on the subject of "Refraction of Light and Lenses" in the Science course (7th grade) were examined. It can be said that the anxiety and curiosity felt in the Science course are directly related to the effects of the students on the course success. It is observed that the affective characteristics of the students play important roles in the learning process as well as their academic achievement. Curiosity is seen as a motivating factor that positively supports the learning process of individuals, while anxiety is an emotion that hinders learning and often has negative effects on academic achievement. In the Science course, especially the topics directly related to daily life such as "Refraction of Light and Lenses" can both stimulate students' curiosity and cause an increase in their anxiety levels. This can affect students' perceptions of the course, their desire to learn, and therefore their academic achievement. The quantitative part of the research was conducted with a total of 310 7th grade students enrolled in public schools of different socio-economic levels in Elazığ province during the 2023-2024 academic year. A scale developed by Kang et al. (2020) was used to measure curiosity and state science anxiety. The application was carried out during the period when the relevant subject was being taught, and students' real-time emotional reactions to the subject were measured. In this study, an academic achievement test was administered to the students. Based on the findings, students' state curiosity and anxiety levels towards science were analyzed based on variables such as achievement scores and gender. Within the scope of the study, a relationship was established between students' achievement in this course and their curiosity and anxiety levels. It has been revealed that for students to be successful in science classes, not only cognitive but also affective characteristics should be taken into account. It has been determined that curiosity helps students make sense of subjects more easily and make knowledge permanent; on the other hand, high levels of anxiety negatively affect the learning process and reduce achievement. In this direction, the research highlights the importance of teachers developing teaching strategies that support students' curiosity and reduce anxiety. The results show that considering the emotional factors in students' learning processes can increase success in science education. In this context, creating learning environments that support curiosity and reduce anxiety in the teaching process is recommended.
Investigation of 7th grade students' situational curiosity and situational anxiety regarding the topic of "refraction of light and lenses"
Keywords: Eğitim ve Öğretim