HEKZAKİS[(1-(4-OKSİFENİL)-3-(SÜBSTİTÜEFENİL)-PROP-2-EN-1-ON)]SİKLOTRİFOSFAZEN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU, DİELEKTRİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - DOĞAN, HACER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez çalışmasında merkezde fosfazen bileşiğinin olduğu yan dallarda altı tane kalkon grupları bulunan hekzasübstitüe siklotrifosfazen bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve dielektrik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak, 4-hidroksi-sübstitüe kalkon bileşikleri (1a-k), 4-hidroksiasetonfenon ile sübstitüe aldehitlerin (3-metoksibenzaldehit (a), 2,4-dimetoksibenzaldehit (b), 3,4-dimetoksibenzaldehit (c), 4-kloro-3-triflorobenzaldehit (d), 2,4,5-trimetoksibenzaldehit (e), 4-fenilbenzaldehit (f), 3,5-diflorobenzaldehit (g), 4-kloro-2-florobenzaldehit (h), 3-triflorobenzaldehit (k)) Claisen-Schmidt kondenzasyon protokolüne göre etkileştirilmesi ile elde edildi. İkinci aşamada elde edilen sübstitüe kalkon bileşikleri (1a-k) hekzaklorosiklotrifosfazen bileşiği ile 1:6 oranlarda etkileştirilmesi ile hekza sübstitüe siklofosfazen bileşikleri (2a-k) elde edildi. Saf olarak elde edilen bu bileşiklerin yapısal karakterizsyonları kalkon bileşiklerinde FT-IR, 1H, 13C-APT NMR teknikleri, sübstitüe fosfazen bileşiklerinde ise 31P, 1H-NMR, 13C-APT NMR, FT-IR ve MALTI-TOF MS spektroskopik yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. Üçüncü adımda siklotrifosfazen bileşiklerinin dielektrik özellikleri sabit sıcaklıkta artan frekansa karşı incelenerek belirlendi ve bir birleriyle karşılaştırıldı.

In this thesis, we aimed to investigate the synthesis, characterization and dielectric properties of hexasubstituted cyclotrifosphazene compounds containing six chalcone groups in the side branches of the phosphazene compound in the center. For this purpose, firstly, 4-hydroxy-substituted chalcone compounds (1a-k), 4-hydroxyacetonphenon-substituted aldehydes (3-methoxybenzaldehyde (a), 2,4-dimethoxybenzaldehyde (b), 3,4-dimethoxybenzaldehyde (c), 4-chloro-3-trifluorobenzaldehyde (d), 2,4,5-trimethoxybenzaldehyde (e), 4-phenylbenzaldehyde (f), 3,5-difluorobenzaldehyde (g), 4-chloro-2-fluorobenzaldehyde (h), 3 -triflorobenzaldehyde (k)) was obtained by reacting with the Claisen-Schmidt condensation protocol. In the second step, the substitution calcone compounds (1a-k) obtained were reacted with hexaclorocyclotrifosphazene in 1:6 ratios to yield hexa-substituted cyclophosphazene compounds (2a-k). Structural characteristics of these compounds were obtained by using FT-IR, 1H, 13C-APT NMR techniques in chalcone compounds and 31P, 1H-NMR, 13C-APT NMR, FT-IR and MALTI-TOF MS spectroscopic methods in substituted phosphazene compounds. In the third step, the dielectric properties of the cyclotrifosphazene compounds were determined by examining the increasing frequency at constant temperature and compared with each other.
Synthesis, characterization, determination of dielectric properties of hexakis [(1-(4-oxyphenyl)-3-(substitutephenyl)-prop-2-en-1-one)cyclotriphosphazene compounds
Keywords: Kimya