SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİ, KURUMSAL GÜVEN VE KURUMSAL BAĞLILIK BOYUTLARI İTİBARİYLE İNCELENMESİ: MALATYA DEVLET HASTANESİ SAĞLIK PERSONELİ ÜZERİNE ANALİTİK BİR ÇALIŞMA - ÖZKAN, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve iş tatmini düzeyleri ve aralarındaki ilişkiyi ölçmektir. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde literatür araştırması yapılmış, örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve iş tatmini kavramları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde araştırma metodolojisi sunulmakta, dördüncü bölümde ise araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verilmekte ve hipotezler test edilmektedir. Çalışma sonuç bölümünde araştırmanın temel bulgularına değinilerek ve daha sonra yapılacak araştırmalara tavsiyelerde bulunarak bitirilmektedir. Anahtar Kelimeler: Örgütsel güven, örgütsel bağlılık, iş tatmini

The purpose of this study is to examine the level and the relationship among the concepts of organizational trust, organizational commitment and job satisfaction of the hospital professionals. Theoretical framework was presented on the first and the second sections of the study. On the third and fourth sections methodology of the study and results of the study was shown. On the final section basic findings of the study and suggestion to the future studies was presented. Key Words: Organizational trust, organizational commitment and job satisfaction
Study of the health care professionals' on the dimensions of job satisfaction, institutional trust, and organizational commitment: an analytic study on health care professionals of Malatya State Hospital
Keywords: İşletme; Sağlık Kurumları Yönetimi; Hastaneler