BOXFORD 190 VMC FREZE TEZGAHINDA İŞLENECEK PARÇALARIN SİMÜLASYONU - KÖK, METİN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi BOXFORD 190 VMC FREZE TEZGAHINDA İŞLENECEK PARÇALARIN SİMÜLAS YONU Metin KÖK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 176 Günümüzde CNC (Bilgisayarlı Nümerik Kontrollü ) takım tezgahlan endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür takım tezgahları son yıllarda ülkemizde büyük ve küçük işletmelerde kullanılmaya başlanılmıştır. Endüstrinin bu alanında yetişmiş programcı ve operatör ihtiyacı ise gün geçtikçe artmaktadır. YÖK-Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim projesi kapsamında bulunan meslek yüksekokullanndaki öğretim görevlileri, CNC konusunda yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilerek ve bu eğitim kurumlarındaki ders müfredatları da değiştirilerek yeni teknolojik bilgilerin ülkemize transferi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla, proje kapsamındaki tüm meslek yüksekokullarına, öğrencilerin yetiştirilmeleri için, İngiliz firması BOXFORD'un ürettiği CNC eğitim tezgahlan (torna ve freze gibi) alınmıştır. Ancak, projenin mali boyutu nedeniyle gelen tezgahlar yeterli sayıda değildir. Aynca bu tezgahlar hakkında yeterince türkçe kaynak olmadığından ve bu tezgahlan çalıştıran programlar ingilizce olduğundan arzu edilen düzeyde kullanılamamaktadır. Alınan duyumlardan, meslek yüksekokullanna gönderilen bu tezgahların önemli bir bölümünün çalışmadığı da anlaşılmaktadır. Bu tezgahların çahşmamalanna neden olarak donanım eksikliği, tezgahı kullanacak elemanların bilgi ve yabancı dil eksikliği gösterilebilir. Belirtilen sorunlar nedeniyle bu konularda yapılacak çalışmaların, büyük yatıranlarla meslek yüksekokullanna alman bu tezgahlann, öğrencilerin yetiştirilmesinde daha verimli olmasını sağlayacağı açıktır.ıu Bu çalışmada, eğitim amaçlı BOXFORD 190 VMC CNC freze tezgahının tanıtımı, kullanılan komutlar, parçanın işlenmesi gibi konuları ele alan ve bu tezgahta program yapmasım öğreten türkçe orijinal bir simülasyon programı QUICKBASIC programlama dilinde yazılmıştır. Simülasyon programının önemi sonuç bölümünde yorumlanarak, bu simülasyon programının sağlayacağı avantajlar tartışılmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: CNC, bilgisayar kontrollü takım tezgahlan, nümerik kontrol, simülasyon programı, nümerik kontrollü tezgahlar.

IV SUMMARY Master Thesis THE SIMULATION PROGRAM OF COMPONENTS WHICH ARE PRODUCED ON THE BOXFORD 190 VMC MILLING MACHINE Metin KÖK Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Depaitment of Machine Education 1996, Page: 176 Nowadays CNC (Computer Numerical Control) machines have been used in industry commonly. At last years this kinds of machines have been started to be used in industrial areas of various sizes in our country. In this area of industry, the need of experienced operator and programmer havs increased from day to day. Some instructors of Technician Training Centres, which are supported by Republic of Turkey Council of Higher Education / World Bank Industrial Training Project, have been sent to out of country to be educated on the CNC subject and the curriculum of this training centres have been changed to transfer the new technological development to our country. For this purpose, CNC education machines, which have been produced by English Boxford company, have been bought for all of Technician Training Centres, which have included the project, in order to train the students. But, the numbers of these machines are not enough because of financial problem of the project. However these machines can not be used efficiently, because there are no enough turkish sources about them and just all of the simulation programs about these machines are written in english. According to the some investigations, it has been carried out that most of these machines are not working. The reasons of not working of them can be shown as lack of hardware, lack of qualified users and lack of foreign language. Because of these reasons, it is clear that the researches, which will be done about these subjects, will cause to be more useful for the training of students.In this study, an original turkiüh simulation program which is introducing Boxford 190 VMC CNC Milling machine, using programing codes on this machine, tooling workpiece and teaching writing of a CNC program has been written in QUICKBASIC programing language. In conclusion, the importance of this simulation program has been explained and advantages of that have been discussed. KEYWORDS: CNC, Computer numerical control, numerical control, simulation program, numerical controlled machines.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering