GEOPOLİMER ÇİMENTOLU VE POLİVİNİL ALKOL FİBERLİ BETONLARIN YÜKSEK SICAKLIK DAYANIKLILIĞI - YONAR, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, geopolimer çimentolu ve polivinil alkol fiberli betonların yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılığı incelenmiştir. Numunelerin üretiminde kullanılan uçucu kül Kütahya Seyit Ömer Termik Santrali uçucu külü olup, karışımlarda 0-8 mm ve 8-16 mm arası dere agregası, % 0, % 1 ve % 2 oranlarında polivinil alkol fiber kullanılmıştır. Alkali aktifleştirici olarak sodyum silikat solüsyonu, sodyum hidroksit kullanılmıştır. Hazırlanan taze beton, 100x100x100 mm'lik küp numunelere ve 75x75x300 mm'lik prizma kalıplara yerleştirilmiştir. Numuneler 60° C, 80 ° C, 100 ° C'de 24 saat termal kür işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla laboratuvar tipi etüve yerleştirilerek geopolimer kompozit üretilmiştir. Daha sonra üretilen numuneler 28 gün boyunca 20° C hava kürüne tabi tutularak 20 ° C, 400 ° C, 600 ° C ve 800 ° C'de yüksek sıcaklığa maruz bırakıldıktan sonra numunelere ultrasonik ses geçirgenliği, basınç dayanımı ve eğilmede çekme deneyleri gerçekleştirilmiştir.

In this study, the resistance of high temperature on concrete with polyvinyl alcohol fiber and geopolymer cement exposed to high temperature were investigated. Fly ash obtained from the thermal power plants in Kutahya Seyit Ömer. The concrete mixture used the 0-8 mm and 8-16 mm aggregate. Furthermore, 0%, 1% and 2% polyvinyl alcohol fiber is used in the concrete mixture. The sodium hydroxide and sodium silicate solution was used for activating alkaline sodium silicate solution. The fresh concrete was placed in cubes and prisms (75x75x300 mm and 100x100x100 mm). The specimens were heated in an oven for 24 hours to produce geopolymer. After the specimens were kept in the air curing for 28 days, at 20° C the samples were exposed to 20 ° C, 400 ° C, 600 ° C and 800 ° C high temperature .Then, the ultrasonic pulse velocity, compressive strength and flexural strength tests were carried out.
The resistance of high temperature on concrete with polyvinyl alcohol fiber and geopolymer cement exposed to high temperature
Keywords: Teknik Eğitim