RÜZGAR SANTRALLERİNDE ÜRETİLEN GERİLİMİN GENLİK VE FREKANS KARARLILIĞI - SEZER, BÜNYAMİN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi RÜZGAR SANTRALLERİNDE ÜRETİLEN GERİLİMİN GENLİK VE FREKANS KARARLILIĞI Bünyamin SEZER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 61 Enerji üretiminde rüzgar santralleri önemli bir yer tutar. Rüzgar rejimi ve enerji üretim potansiyeli açısından, ülkemizin büyük bir kısmı elektrik enerjisi üretimine elverişlidir. Alternatif enerji kaynakları arasında temiz ve çevreci bir enerji kaynağı olması nedeniyle bu tür enerji kaynağının değerlendirilmesi, özel bir önem taşımaktadır. Rüzgar santrallerinde senkron, asenkron ve doğru akım generatörler kullanılır. Senkron generator, rüzgar hızının sürekli sabit olduğu yerlerde ve büyük güçlerde kullanılır. Bunlarda gerilim ve frekans kararlı bir yapıya sahiptir. Ancak asenkron ve doğru akım generatörlerin kullanıldığı santrallerde gerilim ve frekans kararlılığı yönünden sorun yaşanır. Çünkü bu generatörler değişken yapıya sahip rüzgar rejimlerinde çalışmak durumundadır. Sabit genlik ve sabit frekans elde edebilmek için generator çıkışları doğrultucu, konverter, inverter ve filtre ile desteklenir. Bu çalışmada, rüzgar santrallerinin bütün bu özellikleri incelenmiş ve MATLAB programı kullanılarak bir rüzgar santrali modeli oluşturulmuştur. Model üzerinde yapılan çalışmalarla gerilimin genlik ve frekans kararlılığı sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Santrali, Rüzgar Türbin Modeli figSKKSSİ IX
Amplitude and frequency stability of produced voltage in the wind plants
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering