DENEYSEL GLOKOM FİLTRASYON CERRAHİSİNDE İNFLİKSİMAB, SİROLİMUS VE SUNİTİNİB'İN YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN MİTOMİSİN - C İLE KARŞILAŞTIRILMASI - EREN, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Glokom filtrasyon cerrahisinde yara iyileşmesinin cerrahi başarıyı olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Günümüzde yara iyileşmesinin modülasyonunda antifibrotik ve antimetabolit ajanlar kullanılmaktadır. Bu deneysel çalışma infliksimab, sirolimus ve sunitinibin glokom cerrahisinde yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 42 erkek Yeni Zelanda albino tavşan, randomize 6 eşit gruba ayrıldı. Beş gruba limbus tabanlı trabekülektomi uygulandı. Kontrol grubuna (Grup I) cerrahi ve postoperatif ilaç uygulanmadı. Grup II'de %0.9 NaCl 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, Grup III'de intraoperatif 0.4 mg/mL mitomisin-C (MMC) skleral flep bölgesine üç dk süre ile, Grup IV'de 10 mg/mL infliksimab 4x1 damla olarak postoperatif 14 gün süre ile, Grup V'de cerrahi sırasında 30 ng/mL sirolimus emdirilmiş sponç üç dakika süreyle, Grup VI'da 0, 5 mg/mL sunitinib 4x1 damla olarak postoperatif 14 gün süre ile uygulandı. 14 günün bitiminde enüklee edilen gözlerin blep bölgelerinden hazırlanan kesitlerde fibroblast ve mononükleer hücreler (MNH) Hematoksilen-Eozin ve Masson- Tricrom ile boyanarak histopatolojik olarak değerlendirildi, immunohistokimyasal olarak da TGF-? , FGF-? ve PDGF boyanma yoğunlukları değerlendirildi. Tedavi grupları arasında fibroblast ve MNH sayısının baskılanması açısından MMC, infliksimab, sirolimus ve sunitinib gruplarının sham grubuna kıyasla anlamlı olarak etkili olduğu (p<0.001) tespit edildi. Tedavi grupları arasında fibroblast ve MNH sayısı açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sham grubuna göre tedavi gruplarında TGF-?, FGF-? ve PDGF immunohistokimyasal boyanma yoğunluklarının anlamlı derecede baskılanmış olduğu tespit edildi (p<0.001). Fakat tedavi grupları arasında bu açıdan anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Sonuç olarak günümüzde kullanılmakta olan anti-metabolitlerin ciddi yan etkileri göz önüne alındığında GFC'de, infliksimab, sirolimus ve sunitinib daha güvenilir yöntemler gibi görünmektedir. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, yara iyilesmesi, infliksimab, sirolimus, sunitinib
Effects of infliximab, sirolimus and sunitinib on wound healing in experimental glaucoma filtering surgery and comparison with mitomycin-C for their effects
Keywords: Göz Hastalıkları