Sol-Jel Yöntemi ile Sentezlenen La katkılı CdO Nanoparçacıkların, Yapısal Karakterizasyonu ve Dielektriksel Özelliklerinin Belirlenmesi - Gurgenc, Ezgi; Dikici, Aydın; Biryan, Fatih; Aslan, Fehmi; Koran, Kenan (My University, 2022)
Bu çalışmada, saf ve nadir toprak elementlerinden olan Lantan (La) katkılı kadmiyum oksit (CdO) nanoparçacıkları sol-jel yöntemi ile üretildi. Katkılama farklı mol yüzdelerinde (1%, 3%, 5% ve 7%) gerçekleştirildi. Üretilen nanoparçacıklar FE-SEM, EDX, XRD ve FT-IR analizleri ile karakterize edildi. Farklı oranlardaki La katkılı CdO nanoparçacıkların dielektrik sabiti, dielektrik kayıp faktörü ve ac iletkenlik değerleri oda sıcaklığında frekansın bir fonksiyonu olarak empedans analizör cihazı ile belirlendi. La katkılı nanoparçacıklar sol-jel yöntemi ile başarılı bir şekilde üretilmiştir. Üretilen nanoparçacıklar küre benzeri formdadır ve La katkılı nanoparçacıkların boyutları saf CdO’ ya göre daha yüksektir. Frekansın artması ile birlikte dielektrik özelliklerinde azalma olmuş ve daha yüksek frekanslarda sabit bir değere yaklaşmıştır. %1 La katkısı ile 6.87 olan dielektrik sabiti %7 La katksı ile 28.15’e yükselmiştir. Dielektrik kayıp değerleri La katkısı ile azalma göstermiştir. %1 La katkısı ile 9.799x10-5 S/cm olan iletkenlik değeri %7 La katkısı ile 6.110 x10-7 S/cm olarak ölçülmüştür.
Keywords: Sol-jel; Nanomalzeme; Metal oksit yarı iletken; Nadir toprak elementi; Dielektrik.