MANDA İDARESİNDEN SONRA LÜBNAN VE LÜBNAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ - ÇİYAN, HAKKI YILMAZ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Tarihin ilk çaglarından beri insanların yerlestigi Lübnan'da yasam, M.Ö. 8000 yıllarına kadar ulasmaktadır. Lübnan'ın deniz kenarında olması, tarih boyunca onun Akdeniz'de önemli bir ticaret merkezi olmasını saglamıstır. . Lübnan'da halkın yapısı, hiçbir Ortadogu ülkesine benzemeyen sekilde, dini ve mezhepsel olarak çok karısıktır. 1920 yılında Fransız Manda idaresi altına giren Lübnan, kinci Dünya Savası sırasında, 1943 yılında bagımsızlıgına kavustu. Aynı yıl, devletin üst kademe görev yerlerinin ve siyasi temsilin, mezhepler ve dinler arasında paylastırılmasını esas alan Milli Pakt kabul edildi. Bu Pakt'ın uygulamasında ortaya çıkan huzursuzluklar yıllar içinde artarak devam etmistir. Uygulanan ekonomik politikalar ve gümrük mevzuatı nedeniyle özellikle Beyrut, genellikle de Maruniler zenginleserek müreffeh bir hayat sürerken, diger yandan açlık sınırına yakın veya onun altında yasayan müslüman büyük çogunluk, siyasi temsilde de haksızlık yapıldıgını da düsünerek zengin kesim ile çatısmaya girmistir. Zaten tohumları var ve hazır olan dini gruplar arasındaki çatısmalar 1975 yılında çok büyük boyutlara ulasarak tam onbes yıl süren Lübnan ç Savasına neden oldu. Kesin rakamlar bilinmemekle birlikte 200.000 insanın hayatına mal olan savas, 1989 yılında Taif kentinde görüsülen ve siyasi temsilde bazı düzenlemeleri de içeren anlasma ile 1990 yılında son buldu. Bundan sonra, savasın yarattıgı tahribatı giderebilmek için sıkı bir alt ve üst yapı onarımına giren Lübnan, aradan geçen on bes yıl içinde büyük mesafeler kat etmistir.. Lübnan-Türkiye iliskileri uzun yıllara çok düsük düzeyde seyretti. Ancak 2000 yılından sonra gelisen ekonomik ve siyasi iliskiler eskiye nazaran oldukça gelisti ve gelecek için ümit vaat etmektedir

Life in Lebanon, where people settled since the first ages of the history, extends to the year 8000 BC. During the history, Lebanon has been an important commercial center because being located at the seashore. Contrary to the other countries in Lebanon, structure of the Lebanese people is very complicated in terms of religion and sect. There are totally 17 official religions and sects in Lebanon. Lebanon which were taken under control of French Mandate Administration in 1920, gained its independency in 1943 during the second world war. In addition to this, at the same year National Pact was accepted based upon sharing upper government duties and political representation between sect and religions. The uneasiness which occurs during the implementation of this Pact, has increasingly continued year by year. By the way, on the one hand especially Beyrut and generally Maronites have become rich and had a comfortable life due to economic policies and customs regulation implemented in Lebanon on the other hand big majority of the people living under starvation limit quarrelled with the wealthy people because of the fact that thinking unjustice at the political representation. As a result of the conflicts of these religious groups, which has already seeds and ready, raised to the highest points in 1975 and caused to commence of Lebanon civil war. Although the certain casuality numbers which caused to the death of 200.000 people are not known, the agreement, covering some regulations for political representation and negotiated in Taif in 1989, was ended with an agreement made in 1990. Lebanon ,which makes effort to repair a tough infrastructure and superstructure so as to remove the destruction caused by the war, has made a great developments in fifteen passing years. The relations between Lebanon and Turkey have developed at very low level for long years. However, the economic and political relations which were improved after 2000, have considerably developed when it is compared with the past and very promising for the future.
Lebanon,after mandate rule and Lebanon-Turkey relations
Keywords: Tarih