GRIGGS, PERCU TWIST VE CIAGLIA PERKÜTAN TRAKEOTOMİ YÖNTEMLERİNDE ERKEN KOMPLİKASYONLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - KAPLAN, AYNUR (Fırat Üniveristesi, 2008)
Çalışmamızın amacı perkütan trakeotomi yöntemlerinden olan Griggs, Percu Twist ve Ciaglia trakeotomi tekniklerinin güvenlik, uygulama kolaylığı ve erken komplikasyonlarının karşılaştırılmasıdır.Fakülte Etik Kurul onayı alındıktan sonra, hastanın birinci derece yakınlarından aydınlatılmış onamları alınarak çalışmaya dahil edildiler. Hastalar rastgele 20'şerli 3 gruba ayrıldı. Gruplar Griggs yönteminin uygulandığı Grup G, Percu Twist yönteminin uygulandığı Grup P, Ciaglia yönteminin uygulandığı Grup C diye adlandırıldı. Grup P'de 3 hastada dilatasyon oluşturulamadığı için başka yönteme geçildi. Entübe ve mekanik ventilatöre bağlı hastalara 2 mg kg-1 propofol, 1 ?g kg-1 fentanil ve 0.1 mg kg-1 veküronyum ile sedo-analjezi uygulandı. Hastanın omuzları altına rulo konarak baş ve boyun ekstansiyona getirildi.İşlem süresi, dilatasyon prosedürü, trakeotomi kanülü yerleştirme, işlem sırasında kanama, işlem sonrası kanama, işlem sonrası akciğerlerden aspire edilen kan, yoğun bakımda kalış süresi, periferik oksijen satürasyonu, doktorların deneyimi, işlem öncesi Hb1 ve işlemden 24 saat sonraki Hb2 değerleri ve işlemden sonraki 24 saatteki komplikasyonlar karşılaştırıldı.Hastaların demografik verileri, yoğun bakımda kalış süreleri, Hb1 ve Hb2, doktor deneyimi, hastalardaki eksitus ve taburcu olma sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. İşlem süresi en kısa Grup G'de (191.55±110.6 saniye), dilatasyon prosedürü en kolay grup G'de en zor Grup P'de, trakeotomi kanülü yerleştirme en kolay Grup G'de en zor Grup P'de, işlem sırasında ve sonrasında en az kanama Grup G ve P'de, en fazla kanama Grup C'de, işlem sonrası akciğerlerden aspire edilen kan miktarı Grup P'de en az, Grup G ve C'de en fazla bulundu. Desatürasyon Grup P'de 6 hasta ve Grup C'de 7 hasta, Grup G'de 3 hastada görüldü (p<0.05). Griggs yönteminde 1 hastada kardiyak arrest gelişti. Bunun dışında majör komplikasyon tespit edilmedi.Sonuç olarak yoğun bakım ünitelerinde tüm perkütan trakeotomi yöntemlerini, bronkoskopi eşliğinde, kısa sürede, güvenle uygulayabiliriz. Bunlardan özellikle Griggs yöntemini ve son yıllarda kullanılmaya başlanan Percu Twist yöntemini önermekteyiz.

Our study?s aim is to compare security, facility of practise and early complications of the Griggs, Percu Twist and Ciaglia tracheotomy techniques? which are the methods of percutaneous tracheotomy.After the acknowledgment of Faculty Ethic Committee, patients were implicated to the study after ratification of themselves or kins. Patients were randomly seperated to the 3 groups of 20 patients. Groups were named Group G for the group using Griggs method, Group P for PercuTwist and Group C for Ciaglia. Dilatation couldn?t be occured in 3 patients of Group P and passed to another method. The patients were applied 2 mg kg?¹ propofol, 1µg kg?¹ fentanyl and 0.1 mg kg?¹ vecuronium with sedation and analgesia. Patient?s head and neck were got extantion by putting a roll under their shoulders.Period, procedure of dilatation, tracheotomy canula replacement, bleeding during the process and after the process, blood suctioned from lungs after the process, time of staying in ICU, saturation of peripheral oxigen, experience of doctor, value of Hb1 before process and Hb2 after 24 hours of process and early complications in first 24 hours were compared.A meaningful statistical difference couldn?t be found between patient?s demografic datas, time of staying in ICU, Hb1 and Hb2, experience of doctor, results of recovery and exitus. The shortest process time occured in Group G (191.55±110.6 second). The procedure of dilatation, the replacement of tracheotomy canula was the easiest in Group G and the most difficult in Group P. During and after the process more bleeding ascertained in Group C than Groups G and P. Blood aspired from lungs after the process was found the least in Group P and the most in Groups C and G. Decrease of SpO2 was seen in Groups P (6), C (7) and in Group G (3 patients) (p<0.05). In Griggs method cardiac arrest was noticed in a patient. A major complication wasn?t ascertained in all groups.In conclusion, we can use all of the methods of percutaneous trachetomy with broncoscopy in a short time and confidence. Especially we recommed the methods of Griggs and Percu Twist that has started to be used recently.
The assesment of early complications of The Grıggs, Percu Twıst And Cıaglıa Percutaneous Tracheotomy techniques
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon