MATEMATİKSEL MODELLEME PROBLEMLERİNİN BEŞİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI, GEOMETRİ ÖZ-YETERLİK VE MATEMATİĞE YÖNELİK TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - KURT, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, matematiksel modelleme problemlerinin beşinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarıları, geometriye yönelik öz-yeterlikleri ve tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 öğretim yılında bir devlet ortaokulunun beşinci sınıf Seçmeli Matematik Uygulamaları dersinin iki şubesindeki toplam 69 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu öğrencilerin 35'i deney grubunda, 34'ü kontrol grubunda yer almıştır. Dersler deney grubunda geometri ve ölçme öğrenme alanı kazanımlarına göre hazırlanan matematiksel modelleme problemlerine dayalı olarak yürütülürken, kontrol grubunda ise matematiksel modelleme problemlerini yer almadığı mevcut programa göre gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri başarı testi, Geometriye Yönelik Öz-yeterlik Ölçeği ve Matematik Tutum Ölçeği'nden elde edilmiştir. Toplanan nicel veriler bağımlı ve bağımsız grup t-testleri ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre, deneysel uygulamalar sonrasında, deney grubundaki öğrencilerin akademik başarılarının, geometriye yönelik öz-yeterliklerinin ve matematiğe yönelik tutumlarının kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulara dayanarak, matematiksel modelleme problemleri ile çalışma yapacak araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Matematiksel Modelleme, Geometri, Geometriye Yönelik Öz-yeterlik, Matematiğe Yönelik Tutum

The aim of this research was to examine the effect of mathematical modelling problems on fifth grade students'academic achievement in mathematics course, self-efficacy towards geometry and attitu¬de towards mathematics. There search has been arranged as the pre- and post-test control group quasi-experimen¬tal design. The research was conducted with 69 fiftth grade students from a state middle school during 2018-2019 academic years. The experimental group consisted of 35 and the control group consisted of 34 students. Instruction was carried out with mathematical modelling problems mathematical modelling problems, which is prepared depending on the geometry and measurement learning area in experimental group and according to current curriculum in which mathematical modelling problems was not used in the control group. Data were collected using the achievement test, Self-Efficacy Scale Towards Geometry and Mathematics Attitude Scale. The quantitative data was analyzed by applying a t-test for dependent and independent samples. According to the results of the data analysis, at the end of the interventions, it was seen that the levels of academic achievement, self-efficacy towards geometry, and attitu¬de towards mathematics of the experimental group were significantly higher than the control group. Based on the findings of this study, there searchers have offered suggestions for those who are to perform any other research on mathematical modelling problems. Keywords: Mathematical Modelling, Geometry, Self-Efficacy Towards Geometry, Attitu¬de Towards Mathematics
Investi?gati?on of the effects of mathemati?cal modeli?ng problems on the atti?tude of fi?fth grade students towards academi?c achi?evement, geometry self-effi?cacy and mathemati?cs
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Matematik