GÜÇ SİSTEMLERİNİN KARARLILIĞINDA SENKRON GENERATÖRÜN UYARTIM KONTROLÜ - KAVURAN, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tez, değişken şartlar altındaki tek makinalı sonsuz bara sisteminin dinamik cevabını iyileştirmek için dayanıklı ve basit güç sistem kararlayıcısı (GSK) tasarımına pratik bir yaklaşım sunmaktadır. Öncelikle senkron generatörün (SG) güç sistem kararlılık çalışmalarında kullanılan doğrusallaştırılmış modeli çıkarılmıştır. Daha sonra bu model ile birlikte kullanılmak için faz ilerletici-geriletici GSK ve dayanıklı GSK tasarımları yapılmıştır. Tezin temel amacı, sistemin farklı çalışma şartları altında kararlı ve yüksek performanslı çalışmasını sağlayacak dayanıklı bir GSK tasarlamaktır. Bu amaçla bulanık mantık denetleyici (BMD) tabanlı ve kayma kipli kontrol (KKK) prensibine göre bir GSK oluşturulmuştur. Klasik GSK'lı (KGSK) yapının sistem cevabı, önerilen kontrolörle kıyaslanmıştır. Benzetim sonuçları, önerilen GSK'nın maksimum aşma ve kısa yerleşme zamanı ile iyi bir dinamik performansa sahip olduğunu göstermektedir.

This thesis presents a practical approach to design the robust and simpler power system stabiliser (PSS) for improving the dynamic response of a single-machine infinite-bus (SMIB) system under variable conditions. First of all, the linearized model of synchronous generator is derived for power system stability studies. Then phase lead-lag PSS and proposed robust PSS are designed for use with this model. The main objective of the thesis is to design a robust PSS that provides stable and high performance for the system under different conditions. For this aim, the proposed approach is based on fuzzy logic controller (FLC) and established on the principle of sliding mode control (SMC). The responses of system with the conventional PSS (CPSS) are compared with the proposed controller. Simulation results show that the proposed PSS has a good dynamic performance with overshoot and shorter settling time.
Excitation control of synchronous generator in power systems stability
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri