BASİT EĞİLME, KAYMA VE BURULMA ETKİSİ ALTINDAKİ BETONARME YAPI ELEMANLARININ TS 500 VE TS EN 1992-1-1 STANDARDLARINA GÖRE ÖRNEKLERLE İNCELENMESİ - KAYA, NECİM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Betonarme elemanların davranışlarının belirlenmesinde izlenen yol deneysel çalışmaktır. Ancak her bir özel durum için deney yapmanın hem zaman açısından hem de mali açıdan mümkün olmayacağı düşünülürse, betonarmenin gerçek davranışını göz önüne alan analitik yöntemlerin önemi ortaya çıkar. Bu çalışmada eğilme, kayma ve burulma etkisi altındaki betonarme elemanların davranışları incelenip; TS EN 1992-1-1'in, TS 500' e getirdiği yenilikler, gerek duyulan düzenlemeler analitik örneklerle incelenmiştir.Yapı tasarımında betonarme elemanların yükler altında şekil değiştirme ve güç tükenme durumları önem arz etmektedir. Betonarme elemanlarda burulma, genellikle eğilme ve kayma gerilmesi ile birlikte etkir. Bu nedenle burulmanın kesme ve eğilme ile birlikte etkidiği durumun incelenmesi, en gerçekçi yaklaşım olacaktır. Donatılar bağımsız hesaplandığında, burulma-eğilme etkileşimi ihmal edilebilir. Burulma ve kesmenin her ikisi de kesme gerilmeleri oluşturduğundan ve bu kesme gerilmeleri elemanın bir yüzünde aynı yönde olduklarından, burulma-kesme etkileşimi ihmal edilemeyecek kadar önemlidir.Deneylerde de simetrik donatılı kesitlerde küçük bir miktar eğilme momenti bulunmasının burulma dayanımını azalttığı gözlenmiştir. Buna karşılık eğer donatı simetrik değilse ve altta donatı üste göre daha fazla ise, kesitin kapasitesi üst donatı tarafından kontrol edilebilir. Bu durumda eğilme momenti üstteki donatının burulmadan oluşan çekme gerilmesini azalttığı için, eğilme momentinin küçük değerleri için burulma dayanımı artacaktır. Bu konuda uygulaması kolay ve genel kabul görmüş bir model geliştirilememiştir. Bu nedenle karşılıklı etkileşim göz önüne alınmadan iki etkinin ayrı ayrı ele alınması ve bulunacak donatıların toplanması önerilmiştir. Böyle bir uygulamada basit eğilme etkisinden dolayı alt donatı üst donatıdan fazla olacağı için genellikle bu kabulün güvenli tarafta olduğu söylenebilir.TS EN 1992-1-1; donatısız, donatılı(betonarme) ve ön gerilmeli beton kullanarak inşa edilen binalar ve inşaat mühendisliği alanına giren diğer yapıların tasarımında kullanılır.Anahtar Kelimeler: Basit Eğilme, Kayma Gerilemesi, Burulma, Güç Tükenmesi.

The method which is used for determination of reinforced concrete units is experimental performance but it is impossible and expensive to do experiment for all special conditions. Because of these analytic methods to clarify realistic determination of reinforced concrete becomes important. In this performance, determination of reinforced concrete which is under of bending, shear and distortion effects is studied and the modernity and the arrangement which comes from TS EN 1992-1-1 to TS 500 is examinated with analytic examples.Load deformation and power consumption of reinforced concrete becomes important for structural design. Usually tortion effects into reinforced concrete units with bending stress and shear stress. For that reason the most realistic approach is examine of this situation. Tortion and bending interactions can be forgotten for calculation of reinforcement but interactions of tortion and shear are very important because of both of them compose shearing stress and this stress effects to same surface of unit in the same direction.Decreasing torsion tolerance by little bending moment is figured out in experiments of syhmetrical reinforcement sections. In spite of this, if reinforcement is not syhmetrical and bottom reinforcement is greater than the upper reinforcement, the capacity of the section can be controlled by upper reinforcement. In this situation, bending moment decreases shearing stress which grows from distortion in upper reinforcement and for that reason tortion tolerance increases for little values of bending moment. There is no any easy applications and common methods in this issue. For that reason, the most common suggestion is to discuss about separate effects without mutual interaction. In such an application usually this acceptance will be in safe side because of bottom reinforcement will be greater than upper reinforcement due to pure bending effects.TS EN 1992-1-1 is used for the structures which built with concrete, reinforcement concrete, stressed concrete and design of other structural constructions.Key words: Pure Bending, Shearing Stress, Distortion, Power Consumption.
Examination of reinforced construction units under pure bending, shear and distortion effects according to TS 500 and TS EN 1992-1-1 with examples
Keywords: İnşaat Mühendisliği