Modern Bir Öncü: Keloğlan - Özcan, Tarık (My University, 2013)
Mitolojik çağla tarih çağının duyarlıkları farklı olduğu gibiedebi metinleri de birbirlerinden farklıdır. Aynı farklılık mitolojik çağa ait metinlerin kahramanlarıyla modern çağa ait kahramanların olaylar ve durumlar karşısındaki sorun çözme yöntemlerinde de görülmektedir. Gelenekten yeniliğe doğru farkedilen bu değişim, insanoğlunun hayatındaki sosyo-ekonomikve sosyo-kültürel değişimlerin bir neticesidir. Bu vesileyle birsonraki yeni, bir önceki geleneksel metnin dünyasına saldırarak ve onun biçimlendirdiği insan ve dil anlayışını yıkarakkendi geleneğini kurar. Masal türü içerisinde yer almasınarağmen Keloğlan'ın olaylar karşısındaki davranış tarzı, problem çözme yöntemi ve kullandığı dil dizgeleri modern bir görüntü sergilemektedir. Keloğlan, yansılama yöntemiyle epiğinrutinleşmiş ve yorgun düşmüş dünyasını eleştirerek moderninsanın günümüzdeki akılcı tavrına yakın bir davranış tarzı geliştirmiştir. Bu çalışmamızda Keloğlan'ın şahsında yaşanılanbu dönüşümün sebepleri ve sonuçları üzerinde durulmuştur
Keywords: Folklor; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri