KORONER ARTER HASTALARINDA MİYELOPEROKSİDAZ GEN POLİMORFİZMİ - DÖĞÜŞ, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2013)
Koroner arter hastalığı (KAH)'in en sık görülen nedeni olan ateroskleroz lipoprotein partiküllerinin sağlam ve/veya disfonksiyone vasküler endoteli geçerek intima tabakasında birikmesiyle oluşan inflamatuar bir olaydır. Miyeloperoksidaz (MPO), immun sistem ve inflamatuvar düzenlemede önemli rol oynayan lökosit kaynaklı bir enzim olup özellikle MPO gen polimorfizminin GG genotipinin, koroner arter hastalıkları (KAH) için önemli bir belirleyici olduğu gösterilmiştir. Çalışma grubu; 88 Koroner Arter Hastası ve 88 kontrolden oluşturulmuştur. Miyeloperoksidaz gen polimorfizmi PCR yöntemi ile belirlenmiş olup plazma Miyeloperoksidaz (MPO) ve Matriks Metaloproteinaz-9 (MMP-9) düzeyleri ELİSA yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Deneysel çalışmamızın sonucunda MPO gen polimorfizmine ait genotip frekansı koroner arter hasta grubunda; GG % 72.7, AG % 23.9, AA % 3.4 iken, kontrol grubunda; GG % 71.6, AG % 26.1, AA % 2.3, olarak bulunmuştur. Her iki grupta da MPO gen polimorfizmi genotip ve allel frekansları açısından karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Koroner arter hasta grubu ve kontrol grubu demografik özellikler açısından karşılaştırıldığında; koroner arter hasta grubunda; yaş ve total kolesterol düzeylerinin arttığı (p<0.001) ek olarak sigara kullanımı, sistolik kan basıncı, ve LDL kolesterol düzeylerinin arttığı saptanmış (p<0.05) olup bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Cinsiyet, diastolik kan basıncı, hipertansiyon, trigliserid, HDL kolesterol ve VLDL kolesterol düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Plazma MPO ve MMP-9 düzeyleri kontrol ve koroner arter hasta grubunda karşılaştırıldığında; MPO düzeylerinin, hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükseldiği bulunmuştur (p<0.05). Plazma MMP-9 düzeylerinin ise koroner arter hasta grubunda azaldığı ve bu değişimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0.05). Bu çalışma Elazığ bölgesinde yaşayan kişilerde yapılmış bir ön çalışma olup sonuçlarının bu konuda yapılacak diğer çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Koroner Arter Hastalığı, MPO gen polimorfizmi, Enfeksiyon MPO, MMP-9

Coronary artery disease (CAD) is the most common cause of atherosclerosis lipoprotein particles in a solid and / or through the intima layer of the accumulation of dysfunctional vascular endothelium is an inflammatory event. The enzyme myeloperoxidase (MPO), immune system and plays an important role in regulation of inflammatory leukocytes from MPO, an enzyme gene polymorphism and especially the GG genotype, coronary artery disease (CAD) is shown to be an important determinant. Working group with coronary heart disease and 88 controls of 88. Plasma myeloperoxidase gene polymorphism is determined by applying PCR myeloperoxidase (MPO) and Matrix Metalloproteinase-9 (MMP-9) was measured using ELISA method. As a result of an experimental study of the MPO gene polymorphism genotype frequency in patients with coronary artery; GG 72.7%, AG 23.9% AA 3.4% in the control group, GG 71.6%, AG 26.1% AA 2.3%, respectively. In both groups, the MPO gene polymorphism genotype and allele frequencies were compared, no statistically significant difference was found (p>0.05). Coronary artery disease and the control group in terms of demographic characteristics were compared in patients with coronary artery age and total cholesterol levels were increased (p<0.001), in addition to smoking, systolic blood pressure, and LDL cholesterol levels increased was found (p <0.05) and the changes were statistically significant. Gender, diastolic blood pressure, hypertension, triglycerides, HDL cholesterol, and VLDL cholesterol levels did not differ significantly between the groups(p>0.05). Plasma MPO and MMP-9 levels in the patient group compared with the control and coronary artery; MPO levels was statistically significantly increased in the patient group (p <0.05). Plasma MMP-9 levels in patients with coronary artery is decreased and this change was not statistically significant (p>0.05). This study is a pilot study of individuals living in Elazig is considered to contribute to the results of other studies in this subject. Keywords: Coronary Artery Disease, MPO gene polymorphism, Infection MPO, MMP-9
Gene polymorpism of myeloperoxidase in coronary arter disease
Keywords: Biyokimya