BARİATRİK CERRAHİNİN MORBİD OBEZ BİREYLERDE TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİ - KORKMAZ, MEHMET FATİH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Obezite vücutta aşırı ve anormal şekilde yağ birikimi durumudur. Yağ kütlesi artışı şişmanlığın yanı sıra diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve uyku-apne sendromu gibi çeşitli komorbiditeleri de beraberinde getirmektedir. Bu komorbiditelerin etiyopatogenezinde, yağ dokusu artışına bağlı oksidatif stresin artması ve antioksidan kapasitenin azalması rol oynamaktadır. Morbid obezitenin tedavisinde en etkili yöntem bariatrik cerrahidir. Bariatrik cerrahide laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) günümüzde en sık tercih edilen yöntemdir. Bu çalışmada LSG ile sağlanan kilo kaybının oksidatif stres ve total antioksidan kapasite üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Kliniğimizde 2015-2016 yılları arasında LSG yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Komorbiditesi bulunmayan 75 hastadan preoperatif ve postoperatif 12. ayda kan örneklemleri alındı. Kanlar uygun koşullarda hazırlanıp saklandı. Bu örneklerden total antioksidan kapasite (TAC) ve total oksidatif stres (TOS) düzeyleri ölçüldü. Ortalama vücut kitle indeksi preoperatif 45, 3 iken, postoperatif 12. Ayda 25, 4 idi. Bir yıl sonunda hastalar aşırı vücut kütlelerinin ortalama % 97, 6±14, 6'sını (59, 4-128, 1 kg aralığında) kaybettiler. Preoperatif dönemde ortalama TOS 8, 36±8, 19 µmol H2O2Eq/L ve ortalama TAC 1, 25±0, 21µmolTroloxEq/L iken, postoperatif dönemde ortalama TOS'i 3, 67±6, 24µmol H2O2 Eq/L ve ortalama TAC'si 1, 36±0, 20 µmolTroloxEq/L olarak bulundu (her ikisi için de p<0, 01). LSG, aşırı vücut kütlesinin kaybı yanı sıra TOS'de azalmaya ve TAC'de artışa neden olmaktadır. Anahtar kelimeler: Obezite, sleeve, antioksidan, oksidatif, laparoskopi

Obesity is a condition that there is excessively and abnormally fat accumulation in the body. Increase in fat mass causes various comorbidities such as diabetes, hypertension, hyperlipidemia, and sleep-apnea syndrome along with fatness. Oxidative stress raise and antioxidant capacity decrease depending on fat tissue increase play a role in etiopathogenesis of these comorbidities. Bariatric surgery is the most effective method in the treatment of morbid obesity. Nowadays, laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) is the most frequently preferred method in bariatric surgery. The aim of this study is to research the effect on oxidative stress and total antioxidant capacity of the weight loss obtained by LSG. The patients who had LSG in our clinic between the years 2015 and 2016 were included in this study. Blood samples were taken preoperative and postoperative 12th month from 75 patients who did not have comorbidity. The blood samples were kept in appropriate conditions after being prepared. Total antioxidant capacity (TAC) and total oxidative stress (TOS) levels were measured from these blood samples. While the average body mass index was 45.3 in preoperative stage, the average body mass index was 25.4 in postoperative 12th month. The patients averagely lost 97.6±14.6% (between 59.4 and 128.1 kg) of their excessive body mass at the end of a year. It was found that while the average TOS was 8.36±8.19 µmol H2O2Eq/L and the average TAC was 1.25±0.21µmolTroloxEq/L in preoperative stage, the average TOS was 3.67±6.24µmol H2O2 Eq/L and the average TAC was 1.36±0.20 µmolTroloxEq/L in postoperative stage. (for both of them p<0.01). LSG causes decrease in TOS and increase in TAC along with loss of excessive body mass. Keywords: Obesity, sleeve, antioxidant, oxidative, laparoscopy
Determination of total antioxidant capacity and total oxidative stress changes after laparoscopic sleeve gastrectomy in obesity patients
Keywords: Genel Cerrahi