SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK TUTUM VE ÖZ-YETERLİK ALGILARI - KAÇAR, RAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırma özelde sosyal bilgiler öğretmen adayları örnek alınarak, genel bir sonuca varabilmek için sosyal bilgiler öğretmen adaylarının mesleklerine yönelik tutum ve mesleki öz yeterliliklerinin ne düzeyde olduğunu öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ölçek formundan faydalanılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, örnekleme uygulanan ölçekler yoluyla elde edilmiş ve elde edilen ham veriler bilgisayara aktarılmıştır. Verilerin analizi aşamasında, SPSS 23.0 programından yararlanılmıştır. Örneklemi oluşturan aday öğretmenlerin demografik özelliklerinin dağılımı frekans dağılımları ile belirlenmiştir. Katılımcıların cinsiyete bağlı öğretmenliğe ilişkin tutumlarını belirlemek adına iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemeye dayanan çapraz tablo analizi Crosstabs uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliği Cronbach's Alpha katsayısı ile sınanmıştır. Aday öğretmenlerin kendilerine ilişkin yeterlilik algıları ile öğretmenliğe ilişkin tutumları arasındaki ikili ilişkileri belirlemek için Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Aday öğretmenlerin demografik özelliklerine göre, öğretmenliğe ilişkin tutumlarında ve yeterlilik algılarının farklılık gösterip göstermediği, ilgilenilen demografik özelliğin kategori sayısına göre bağımsız örneklem T-Testi veya Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü, öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilişkin tutumlarının ve kendilerine ilişkin yeterlilik algılarının cinsiyetlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesine yönelik yapılan analizler sonucunda, cinsiyetleri açısından bayan öğretmen adayları ile erkek öğretmen adayları arasında fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının öğretmenliğe ilişkin tutum ve yeterlilik algılarının akademik başarı durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesine yönelik yapılan analizler sonucunda, başarı durumları açısından öğretmen adayları arasında anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Aday öğretmenlerin yeterlilik algıları ile öğretmenliğe yönelik tutumları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Öz Yeterlik, Sosyal Bilgiler, Tutum

This research was carried out in order to find out the level of social studies teacher candidates attitudes and their professional self-sufficiency towards their professions in order to reach a general result, by taking social studies teacher candidates as an example. Scale form was used as the data collection tool in the research. The data which is needed for the research, were obtained through scales and the raw data was transferred to the computer. SPSS 23.0 program was used in the process of analysing the data. The distribution of the demographic characteristics of the sample teachers was determined by Frequency distributions. The Crosstabs application which is based on the relationship between two variables, was carried out to determine the attitudes of participants, according to gender-related teaching. The reliability of the scales was tested with Cronbach's Alpha coefficient. Correlation Analysis was applied to determine the bilateral relations between the perceptions of the candidate teachers about their qualifications and their attitudes towards teaching. Whether the attitudes and the perceptions of proficiency of the candidate teachers differ according to their demographic characteristics, it was analysed by independent sample T-Test or One-Way Analysis of Variance (ANOVA) according to the number of categories of interested demographic characteristics. The differences between male and female teacher candidates were revealed in terms of their genders, by the analyses that made to determine whether the attitudes and their perceptions towards teaching differ according to gender of teacher candidates in Department of Social Studies Teaching, in terms of their gender, there is no difference between male and female teacher candidates. As a result of the analyses made to determine whether the candidate teachers' attitudes and proficiency perceptions related to teaching differ according to their academic achievement status, it has been determined that there is a significant difference between teacher candidates in terms of achievement status. A moderately significant positive relationship was found between the perceptions of the candidate teachers and their attitudes towards teaching. Keywords: Teacher Candidates, Self-Efficacy, Social Studies, Attitude,
Attitudes and self-efficacy perceptions towards teaching profession of social studies teacher candidates
Keywords: Eğitim ve Öğretim