Biyoaktif Cam ile Mineralize ve Demineralize Kemik Matriksinin Kemik İyileşmesi Üzerindeki Etkilerinin Radyolojik Olarak Karşılaştırılması - Öztopalan, Dicle Fırat; Durmuş, Ali Said (My University, 2018)
Bu çalışmada tavşanlarda deneysel kemik defektlerinin iyileşmesi üzerinde biyoaktif cam,mineralize kemik matriksi (MBM) ve demineralize kemik matriksi (DBM)’nin etkilerinin radyolojikbulgularının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada 14 adet 4-5 aylık erkek Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Genel anestezi altında,tavşanların tibialarının her ikisinde proksimal metafize yakın ve ikişer adet olmak üzere hertavşanda dört adet tibial defekt oluşturuldu. Oluşturulan 56 adet defektin 14 adedi boş bırakılarakkontrol grubu olarak değerlendirildi. Diğer defektler biyoaktif cam, MBM ve DBM ile dolduruldular(her bir grupta n=14). Böylece, her tavşanda tüm greft grupları oluşturuldu.Radyolojik muayeneler operasyon sonrası, 15, 30, 45 ve 60. günlerde yapıldı. Radyolojikmuayeneler sonucunda biyoaktif cam grubundaki kemik iyileşmesinin diğer gruplara göre daha iyiolduğu saptandı.Sonuç olarak, biyoaktif camın kemik iyileşmesini erken dönemde anlamlı şekilde arttırdığı ve iyi birkemik grefti olarak güvenle kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. Çalışma sonuçlarının kemik greftikullanımının zorunlu olduğu klinik olgularda greft materyali seçiminde kolaylık sağlayacağı, kısasürede daha iyi iyileşmenin elde edilmesi ile hasta refahına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Ortopedi