FARKLI AGREGALI BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE YÜKSEK SICAKLIĞIN ETKİSİ - AY, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Beton, yanıcı bir malzeme olmamasına karşın yüksek sıcaklıklar sonrasında değişik davranışlar göstermektedir. Beton hacminin önemli bir kısmını oluşturan agregaların özelliklerindeki farklılıklar ısıtma sırasında betonun performansını önemli derecede etkiler. Bu özelliklerindeki farklılıklardan dolayı betonda çatlama ve parça atmalar gözlenirken aderansta önemli kayıplar oluşmaktadır. Bu sebeple yüksek sıcaklık betonu her zaman tehdit edebilecek bir etkendir ve yüksek sıcaklığın betona verdiği zararları en aza indirgemek için çalışmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada, farklı agrega tipleriyle hazırlanan beton numunelere yüksek sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla CEM ? 42,5 N tipi Portland Çimentosu ve 4 farklı tip agrega (Bazaltik kırma taş, Dere agregası, Pomza, Kireçtaşı) içeren betonlar hazırlanmıştır. Belirlenen yaşa gelen (28 gün) numuneler sırasıyla 3000 C, 6000 C ve 9000 C sıcaklıklara tabi tutulmuştur. Bu sıcaklıklara maruz kalan beton numunelerin basınç dayanımlarına, ultrases geçiş hızlarına ve aderans dayanımına bakılmıştır.Yapılan çalışmaların sonucunda yüksek sıcaklığın etkisinde kalan farklı tip agregalarla hazırlanmış betonlarda basınca en dayanıklı olanın bazaltik kırmataş olduğu, en az dayanımında hafif agregayla hazırlanmış olan betonda olduğu görülmüştür. Aynı zamanda hazırlanan beton numunelerde çekip-çıkarma (pull-out) deneyi yapılmış ve sıcaklık arttıkça beton ile donatı arasındaki aderans kuvvetinin azaldığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Basınç Dayanımı, Yüksek Sıcaklık, Beton, Farklı Agrega, Çekip Çıkarma

Concrete shows different behaviours after the higher temperatures in dispite of it isn?t flammable. Differences in the properties of aggregates which are made up a significant portion of the volume of concrete affect significantly performance of concrete. As cracking and splitting in concrete are being observed due to differences in the properties, it is also made up significant loses in adherence. Because of this reason, it is a factor that may threaten to concrete at high temperature and studies are done to minimize damages to concrete of high temparature.In this study, the effect of high temperature to the concrete specimens prepared with different types of aggregates are investigated. For this purpose, it is prepared mortars containing Portland cement CEM ? 42.5 and four different types of aggregates (basaltic stone crushing, river aggregate, pumice, limestone).The samples in wet determined are respectively subjected to 3000 C, 6000 C and 9000 C temperature. It is investigated to adherence strength, switching speed of ultrasound and compressive strength of concrete specimens exposed to this temperature.As a result of study done, It has been observed that the basaltic stone crushing is the most resistant to pressure in concretes and the concrete prepared by lightweight aggregate is the minimum resistant to pressure. At the same time, the pull-out of concrete test has been done in the concrete samples prepared and it has been seen decreasing of the adhesion force that is between concrete and matrix with increasing temperature.Key Words: Compressive Strength, High Temperature, Concrete, Different aggregates, Pull-Out
Effect of the temperature on mechanical properties of concrete which is prepared by different types of aggregates
Keywords: Teknik Eğitim; İnşaat Mühendisliği