OBEZ SIÇANLARDA KONJUGE LİNOLEİK ASİT DESTEĞİ İLE BİRLİKTE UZUN DÖNEM EGZERSİZİN SERUM İRİSİN VE GLUKOZ METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİSİ - SARİKAYA, MÜCAHİT (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma; yüksek yağlı diyet ile obezite oluşturulan sıçanlarda konjuge linoleik asit desteği ile birlikte uzun dönem egzersizin serum irisin ve glukoz homostazı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla; sekiz haftalık -Sprague-Dawley cinsi, toplam 28 adet erkek sıçan çalışmaya dâhil edilerek rastgele dört gruba ayrılmıştır. Bütün gruplar diyetle obez yapılmıştır. Günlük diyet ile beslenmeye devam eden ve herhangi bir takviye yapılmadan sekiz hafta boyunca bekleyen kontrol grubu grubu (n=7); sekiz hafta boyunca beş gün koşu bandında 20 m/dk/ hız ile treadmill egzersizi yaptırılan egzersiz grubu (n=7); günlük diyet beslenmeye ek olarak sekiz hafta boyunca günde tek doz gavaj yöntemiyle (1 ml/gün) konjuge linoleik asit verilen takviye grubu (n=7); diyet beslenmeye ek olarak sekiz hafta boyunca gavaj yolu ile tek doz (1 ml/gün) konjuge linoleik asit verilen ve sekiz hafta süresince 20 dk/gün treadmill egzersizi yaptırılan takviye+egzersiz grubu (n=7) olarak ayrılmıştır. iki hafta boyunca uyum egzersizleri ile birlikte toplam 10 hafta süren çalışmaların sonunda sıçanların dekapitasyonları ile kan örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinde, İrisin analizi ELISA yöntemi ile kit prosedürüne göre hazırlanarak çalışılmıştır. Kan lipitlerinden Trigliserid, Kolesterol, HDL, LDL, İnsülin, Glukoz ve HOMA-IR seviyeleri ise otoanalizörde spektrofotometrik yöntemle çalışılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdikleri için parametrik testlerden olan one way anova testi kullanılmış gruplar arası farklılığı ölçmek için Tukey testi yapılmıştır. Sonuç olarak sekiz hafta boyunca haftada 5 gün 20 dk uygulanan treadmill egzersizinin, glukoz metabolizmasında ve düzenlenmesinde etkin rolü olduğu; konjuge linoleik asit tek başına egzersiz olmadan kullanılmasının rakamsal olarak olumlu yönde etkilediği ama istatistiksel olarak anlamlılık olmadığı tespit edilmiş olup egzersiz ile birlikte konjuge linoleik takviyesinin İrisin ve glukoz metabolizması üzerinde olumlu farklılıklar tespit edilmiştir.

The aim of study; Eight-week-old Sprague-Dawley, 28 male rats were randomly divided into four groups. All groups were obese with diet. The control group (n = 7) who continued feeding on daily diet and waited for eight weeks without any supplementation; the treadmill exercise group (n = 7) at 20 m / min / speed on the treadmill for five days for eight weeks; supplementation group (n = 7) given conjugated linoleic acid by single dose gavage (1 ml / day) daily for eight weeks in addition to daily diet nutrition; In addition to dietary nutrition, a single dose (1 ml / day) of conjugated linoleic acid was given by gavage for eight weeks and treadmill exercise was performed for 20 minutes / day for eight weeks (n = 7). At the end of the studies which lasted for 10 weeks with adaptation exercises for two weeks, blood samples were taken by decapitation of the rats. Irisin analysis in blood samples was prepared by ELISA method according to the kit procedure. Triglyceride, Cholesterol, HDL, LDL, Insulin, Glucose and HOMA-IR levels of blood lipids were analyzed by spectrophotometric method in autoanalyser. Since the data showed normal distribution, one way anova test which is one of the parametric tests, was used to measure the difference between the groups.; As a result, treadmill exercise performed for 20 minutes 5 days a week for eight weeks has an effective role in glucose metabolism and regulation; It has been determined that using conjugated linoleic acid alone without exercise positively affects but there is no statistical significance, and positive differences were found on irisin and glucose metabolism of conjugated linoleic supplement with exercise.
Effect of long term exercise on serum irisine and glucose metabolism with conjugated linoleic acid support on obese rats
Keywords: Spor