İYONKÜREDE HF DALGALARININ YANSIMA VE GEÇME KATSAYILARININ HESAPLANMASI - CEYLAN, GÜLŞEN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi IYONKUREDE HF DALGALARININ YANSIMA VE GEÇME KATSAYILARININ HESAPLANMASI Gülsen CEYLAN FIRAT Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, sayfa : Bu tez çalışmasında, iyonküre tabakalar halinde düşünülerek, elektromanyetik dalganın dik ve eğik yayılımı için yansıma (R) ve geçme (T) katsayıları hesaplanmıştır. Hesaplamalar saat 01.00-10.00 YZ aralığında yapılmıştır. R ve T sabitlerinin yükseklik ve mevsimlerle değişimleri incelenmiştir. R ve T değerleri 01.00-05.00 YZ aralığında hemen hemen sabit kalırken, saat 05.00-06.00 YZ den itibaren değerlerinde değişikler görülmektedir. Elektron yoğunluğunun az olduğu mevsimlerde, elektromanyetik dalga daha üst bölgelerden yansımaktadır. Dalganın düşeyle yaptığı açı büyüdükçe yansıma daha düşük yükseklilerde olmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yansıma, Kırılma, Geçme, Elektron yoğunluğu
Calculation of refraction and transmission indices of HF waves in the ionosphere
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği