TÜRKÇE DERSİ KAPSAMINDA 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YAZMA BECERİLERİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULANMASI - AKBABA, RABİA SENA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yazma, Türkçe eğitimindeki dört dil becerisinden biridir. Bu beceri, diğer dil becerilerine kıyasla daha karmaşık ve zor bir eğitim sonucunda elde edilir. Okul öncesi eğitimde bazı el becerisi çalışmalarıyla bu eğitimin temeli oluşturulmaya çalışılırken ilköğretim birinci sınıfta da bu beceri, yazı yazma adı altında öğrenciye kazandırılmaya çalışılır. Sınıf kademesi arttıkça yazma becerisinin öğrenci tarafından geliştirilmesi ve öğrencinin daha az hatayla metinler ortaya koyması beklenir. Fakat bu beklenti, her defasında istenilen düzeyde karşılık bulmayabilir. Bu durum da yazma becerisinin aşamalı bir şekilde incelenerek yazı hatalarının yorumlanmasına ve yorumlanan hataların giderilebilmesi için bazı önerilerin yapılmasına sebep olur. Bu çalışmada, yazmadaki dört düzeye (kelime, cümle, paragraf, metin) yönelik geliştirilen etkinlik uygulamalarının, öğrencinin yazma becerisine olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışma, Elazığ ilinin Yurtbaşı beldesinde bulunan İbn-i Sina Ortaokulu'ndaki iki 6. sınıf şubesiyle yürütülmüştür. Bu iki şubenin biri kontrol, diğeri ise deney grubu olarak tayin edilmiştir. Deney (18) ve kontrol (20) grubunda toplam 38 kişi bulunmaktadır. Ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desene göre tasarlanan araştırma süresince öğrencilere etkinlik uygulaması yaptırılmıştır. Bu süreç, beş hafta boyunca haftada bir ders saatidir. Ön test-son test çalışmasıyla elde edilen metinler, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu inceleme, araştırmacılar tarafından hazırlanan "Yazma Hatalarını Değerlendirme Envanteri"ne göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda hata puanı olarak ortaya çıkan sayısal değerlerin, hem grafiklerle betimsel analizi yapılırken hem de Çifte Çok Değişkenli Varyans Analizi, yani Çifte MANOVA (Doubly Multivariate Analysis of Variance – Doubly MANOVA) kullanılarak vordamsal analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, yazma eğitimdeki dört aşamaya ilişkin öğrencilere uygulanan etkinliklerin, öğrencilerin yazmadaki başarısını olumlu etkilediği görülmüştür. Ayrıca yapılan bu çalışma, yazma eğitimindeki dört aşamaya yönelik geliştirilen etkinlik uygulamasının, yazma becerisini tam anlamıyla elde edememiş öğrenciler için yazma becerilerini geliştirici bir yöntem olduğunu göstermek açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, etkinlikler, yazma düzeyleri.

Writing is one of the four language skills in Turkish language education. This skill is obtained in consequence of more complex and difficult education when compared to the other language skills. A basis of the writing skill is provided with some kinds of hand skill works in pre-school education term while this skill is gained with writing activities in the first-grade education. It is expected from students to develop the writing skill and to produce texts with less mistakes as their grades step up. However, this expectation may not be met satisfyingly each time. This condition causes interpreting writing mistakes by analyzing the writing ability incrementally and making suggestions for these interpreted mistakes to be rectified. In this study, it has been aimed to determine the impact of activity practices improved for four steps (word, sentence, paragraph, text) in writing on students' writing skills. This work has been performed with two sixth-grade classes in İbn-i Sina Middle School located on Yurtbaşı, Elazığ. One of these classes has been control group as the other one has been experiment group. Totally, there have been 38 students [(18) experiment, (20) control]. The students have performed activity practices during the research designed according to half-experimental pattern with the control group matched with pre-test – post-test. This process is one-class hour every week during five weeks. The texts acquired with the pre-test – post-test work have been analyzed through document analysis method. This examination has been assessed according to "İnventory Write Error of Assessment" prepared by researchers. Numerical values appearing as mistake points in the consequence of the examination have been analyzed both descriptively with graphics and inductively with Doubly Multivariate Analysis of Variance – Doubly MANOVA). In the consequence of the obtained data, it has been seen that activities performed on students related to the four steps in writing education have a positive impact on students' success. Besides, this study is significant to show that the activity practices related to four steps are improving for students who cannot literally acquire writing skill. Key Words: Writing skill, activities, writing steps.
Development and implementation of activities to improve the sixth grade students' writing skills Turkish course scope
Keywords: Eğitim ve Öğretim