İskemik tip akut santral retina ven tıkanıklığının intravitreal doku plazminojen aktivatörü ile tedavisi - Aydemir, Orhan; Kükner, A. Şahap; Yılmaz, Turgut; Çelebi, Serdal; Ulas, Fatih (My University, 2004)
Amaç: İskemik tip akut santral retina ven tıkanıklığı (SRVT) olgularında intravitreal doku plazminojen aktivatörü (dPA) uygulamasının görme keskinliği üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İskemik tip akut SRVT tanısı konulan 10 olguya intravitreal 80-100 mg dPA enjeksiyonu yapılarak, hastaların başlangıç, ikinci ve altıncı hafta, üçüncü ve altıncı aylarda görme keskinlikleri, biyomikroskopik muayeneleri ve fundus fluoressein anjiyografileri (FFA) değerlendirildi. Bulgular: 10 hastaya uygulanan intravitreal dPA enjeksiyonu sonrası 4 (%40) hastada görme keskinliği 0,4 ve üzeri seviyelerine ulaştı. 8 olguda (%80) görme keskinliği başlangıç görme keskinliğine göre daha iyi bir seviyedeyken, 2 olguda (%20) görme keskinliği aynı düzeyde kaldı. Retina iskemisinde artış gözlenen 4 (%40) olguya PRFK uygulandı. Komplikasyon olarak sadece 1(%10) hastada kendiliğinden düzelen vitreus hemorajisi izlendi. Sonuç: Akut iskemik SRVT tedavisinde intravitreal dPA enjeksiyonu basit ve güvenilir görünmekle beraber daha geniş hasta gruplarında uzun dönem takip sonuçları ile desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Retinal ven tıkanıklığı; Görme keskinliği; Doku plazminojen aktivatörü