Obezlerde tip 2 diabetes mellitus ve bozulmuş glukoz toleransı sıklığı - Özkan, Yusuf; Dönder, Emin; Yalnız, Mehmet; Doğan, Halil; Demir, Ali; Açık, Yasemin (My University, 2002)
Obezler arasında diabet prevalansı obez olmayanlardan en az iki kat daha fazla görülmektedir. Biz bu çalışmamızda VKl 27 Kg/m2 'den büyük ve küçük olanlarda Tip 2 DM ve Bozulmuş Glukoz Toleransı (BGT) sıklığını araştırdık. Çalışmaya VKl >27 kg/m2 olan 470 kişi (170 erkek, 300 kadın, yaşları ortalama 46(11 yıl) ve VKl<27 kg/m2 olan 440 kişi (200 erkek, 240 kadın, yaşlan ortalama 45(14 yıl) alındı. Tüm katılımcılara Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tarama için önerdiği Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapıldı. Sonuçlar WHO ve ADA kriterine göre ayrı ayrı değerlendirildi. VKl >27 kg/m2 olan 470 kişiden WHO kriterine göre; 35 kişide (% 7.44) DM Tip 2, 88 kişide (% 18.72) BGT tespit edildi. ADA kriterine göre; 37 kişide (% 7.87) DM Tip 2, 86 kişide (% 18.27) BGT, 9 kişide (% 1.91) Bozulmuş Açlık Glukozu (BAĞ) tespit edildi. VKl<27 kg/m2 olan 440 kişinin WHO kriterine göre değerlendirilmesinde; 10 kişide (% 2.27) DM Tip 2, 30 kişide (% 6.81) BGT tespit edildi. ADA kriterine göre ise; 10 kişide (% 2.27) DM Tip 2, 30 kişide (% 6.81) BGT, 6 kişide (% 1.36) BAG tespit edildi. VKl >27 kg/m2 olan grup da, VKl <27 kg/m2 olan gruba göre DM Tip 2 sıklığı 3.27 kat, BGT sıklığı ise 2.74 kat daha fazla görülmektedir.
Keywords: Yaygınlık; Obezite; Glukoz intoleransı; Diabetes mellitus; insülin bağımsız; Glukoz tolerans testi