Farklı Polimerlerle Modifiye Edilmiş Asfalt Bağlayıcıların MSCR Testi Kullanarak Yüksek Sıcaklık Performanslarının Değerlendirilmesi - Yalçın, Erkut; Yılmaz, Mehmet (My University, 2024)
Bu çalışmada çoklu gerilme uygulaması sonrası sünme-elastik geri dönme (MSCR) deneyleri kullanılarak farklı katkı maddelerinin asfalt bağlayıcıların gerilme kaynaklı davranışı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Saf asfalt bağlayıcı farklı oranlarda SBS, 611 ve 701 polimerleri ile modifiye edilmiştir. Deney 6 farklı sıcaklıkta gerçekleştirilmiş ve her döngüde sünme geri dönme uyumu (Jnr) ve geri kazanım yüzdesi (R) hesaplanmıştır. Ortalama Jnr ve ortalama R değerleri de farklı gerilme seviyelerinde hesaplanmıştır. Bulgular, tüm modifiye bağlayıcılar için daha yüksek gerilme seviyelerinin daha belirgin doğrusal olmayan davranışla ilişkili olduğunu göstermiştir. Özellikle modifiye bağlayıcılar hem düşük hem de yüksek gerilme seviyelerinde artan sıcaklıklara karşı esnek özellik sergilemiştir. Ayrıca, elastic geri dönme değerleri farklı sıcaklıklarda her üç bağlayıcıda da katkı maddesinin artmasıyla artmıştır. Saf bağlayıcının elastic geri dönme özelliklerini geliştirme noktasında en iyi katkı maddesi 611 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Polimer; MSCR; modifikasyon; katkı ilavesi