Deprem Etkisinde Çok Katlı Betonarme Bir Binanın TDY-2007 ve TBDY-2018 Deprem Yönetmeliklerine Göre Eşdeğer Deprem Yüklerinin Karşılaştırılması - Özmen, Alper; Sayın, Erkut (My University, 2021)
Deprem yapılar üzerinde yıkıma sebep olan en önemli etkenlerden biridir. Aktifolan bir deprem sistemi üzerinde yer alan ülkemizde meydana gelen depremlerönemli can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Bu sebeple depremin yapılarıntasarımı esnasında en gerçekçi şekliyle hesap edilmesi ve tasarımların bu esasagöre yapılması büyük önem taşımaktadır. Deprem etkisinin yapılara uygulanmasıiçin çeşitli hesap yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden uygulaması enbasit ve anlaşılır olanı Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemidir. Deprem etkileri buyöntemde belirli koşulların sağlanması durumunda Eşdeğer Deprem Yükleriolarak adlandırılan yatay yüklerle temsil edilirler. Bu çalışmada, beş katlı düzenlibetonarme bir yapı tasarlanarak Eşdeğer Deprem Yükü Metodu kullanılarak TDY2007 ve TBDY-2018’e göre yapıya ait periyot, mod şekilleri, taban kesme kuvvetive kat yer değiştirmeleri elde edilmiştir. Yapılan çözümlerde farklı yerel zeminsınıfları dikkate alınmıştır. Çözümlerde SAP2000 yapısal analiz programıkullanılmıştır. Çalışma sonucunda 2018 deprem yönetmeliğinin daha gerçekçi vegüvenilir sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür.
Keywords: TBDY-2018; Deprem yönetmelikleri;; taban kesme kuvveti;; TDY-2007