Medya okuryazarlığı dersini alan öğrencilerin televizyon izleme alışkanlıkları: Cinsiyetler arası karşılaştırma - Karakoç, Enderhan; Avcı, Ikbal Bozkurt (My University, 2013)
Medya okuryazarlığı genel olarak, medya mesajlarına erişme, bu mesajları analiz etme ve yeniden mesaj üretme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, ilköğretim öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarını cinsiyetler arası karşılaştırmalar yoluyla ortaya koymaktır. Çalışma doğrultusunda, 2012-2013 eğitim öğretim yılında 18 Nisan-21 Mayıs tarihleri arasında Elazığ il merkezinde bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Elazığ’daki ilköğretim okullarında eğitim gören 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemin belirlenmesinde kademeli rastlantı örneklem türlerinden oranlı olmayan kademeli örneklem alma tekniği esas alınmış; araştırma, 200 kadın 200 erkek olmak üzere 400 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, medya okuryazarlığı dersini alan ilköğretim öğrencilerinin televizyon izleme alışkanlıklarında izledikleri program türleri dışında belirgin bir farklılığın olmadığı ortaya çıkmıştır.
Keywords: İletişim