BATINi TEFSiRiN DOGUŞU VE NEDENLERi - Şelebi, Abdülcelil (Fırat University, 2004)
Tefsirin bu türü, Mısır'da Fatl111iler zamanında ortaya çıktı. Batım tefsir, Mısırlılara oldukça tuhaf ve garip geldi; bu yüzden ona pek iltifat etmediler. Bununla beraber Mısır'da Fatıı:nl davetçiler, onu hararetle yaymaya çalıştılarsa da Fatl1111 devletinin yıkılmasıyla o da geriledi. Mısırlılann ilmi zevk ve tabiatıarına ters düşen bu garip metot; özü itibariyle lafızlara vaz'i anlamlan ve yapılannın delalet etmediği gizli (hafı) anlamlar yüklemekten ibarettir. Batınl tefsiri benimseyenler tarafından bu anlamlara "gizli anlam" ya da "batınl anlam" adı verildi. Nasslann zahirinden anlaşılan manalar, sıradan halkın da (avam) bildiği basit anlamlardır. Fakat batıni anlamlara ise ancak seçkinler (havas) muttali olup onlan idrak edebilir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları