Kırsal Yerleşimlerde Denetimsiz Yapılaşmanın Ortaya Çıkardığı Sorunlar ve Alternatif Çözüm Önerisi (2010 Yılı Başyurt-Karakoçan (Elazığ) Depremi) - Polat, Hasan; Üstündağ, Önder (My University, 2014)
Ülkemizde kırsal yerleşim birimlerinin sayıca fazla, yer seçimi yönüyle dağınık ve nüfus büyüklükleri açısındanküçük olması, kırsal yerleşmelerde yapılaşmanın denetim altında tutulmasını güçleştiren en önemlietkenlerdendir. Ayrıca bu alanlarda denetimsiz/kaçak yapılaşma; deprem, heyelan, sel gibi afetler karşısındayerleşim güvenliğini önemli ölçüde etkilemektedir. Ülkemizde mücavir saha dışındaki yapılaşmaya ilişkingözetleme ve denetleme yetkisi, Valiliklere bağlı olmak üzere İl Özel İdare Genel Sekreterliklerine verilmiştir.Yetki sahasının büyüklüğü, teknik eleman yetersizliği, topografik yapı gibi nedenlerle, ülkemizde kırsal alandayapılaşma faaliyetlerinin istenilen düzeyde denetlenemediği bir gerçektir. Son derece büyük maddi ve manevikayıplara neden olan bu durum ülkemizde sıklıkla yaşanmakta ve telafi edilemez sonuçların ortaya çıkmasınaneden olmaktadır. Bu çalışmada 2010 yılında Elazığ ili Karakoçan İlçesinde yaşanan ve büyük ölçekli mal vecan kaybına neden olan deprem felaketi irdelenerek, olası felaketlerle karşılaşılmadan önce yetkili kurumlarca neyapılabilir? Sorusuna cevap aranmaya çalışılmış, alternatif bir çözüm önerisi ortaya konulmuştur.
Keywords: İnşaat Mühendisliği