HEPATOBİLİYER İNFLAMASYONLARDA TROPONİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2017)
Akut hepatobiliyer inflamasyonlarda tam olarak bilinmemesine rağmen troponin düzeylerinin arttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Bilindiği üzere karın ağrısı, bulantı-kusma, hipo/hipertansiyon şikayetleri akut koroner sendromda da başvuru nedenleri olarak sıklıkla görüldüğünden ayırıcı tanı gerektirmektedir. Bu çalışma akut karın ağrısı, bulantı kusma ile başvuran hastalarda troponin yüksekliğinin olup olmadığını, yüksekliğin istatistiksel anlamlı olup olmadığının belirlenmesi için planlandı. Çalışma 2016 Haziran ile 2015 Haziran arasında bir yıl boyunca başvuran toplam 69 hasta dosyası taranarak yapıldı. Çalışmaya alınan hastaların yapılan değerlendirilmesinde 69 hastanın 6'sında troponin değeri pozitif, 63 hastada troponin değeri negatif bulundu. İki hasta gurubu arasında troponin değerleri açısından anlamlı istatistiksel fark olduğu tespit edildi (p<0,001). Troponin pozitif olan hastalarda ortalama pozitiflik 1,91±0,28 olarak bulundu. Troponin pozitif ve negatif olan hastalar karşılaştırıldıklarında, troponin pozitifliğinin anlamlı olmadığı (p>0.005), troponin negatifliğinin daha anlamlı olduğu belirlendi (p<0,001) Sonuç olarak akut hepatobiliyer inflamasyon tanıları ile yatırılan hastalarda troponin pozitifliğinin olabileceği, bunun kardiyak bir patolojiye bağlı olmadığı bilinmeli ve hastaların tedavileri primer patolojilerine yönelik olarak planlanmalıdır. Anahtar kelimeler: akut hepatobiliyer inflamasyon, akut koroner sendrom, troponin-I yüksekliği

There are some studies about elevation of troponin levels in acute hepatobiliary inflammations despite the fact that it is not understood yet. Differential diagnosis should be addressed in patients with acute coronary syndrome, since acute abdominal pain, nausea, vomiting, hypo/hypertension complaints are mimicking with this syndrome. This study was planned to determine whether troponin levels were high and this elevation was statistically significant. Study was performed to scan data between June-2015 to June-2016 in 69 patients' record. Following evaluation of patients, 6 pts out of 69 had positive troponin levels (mean troponin level was 1,91±0,28), whereas 63 had negative troponin levels which was statistically significant (p<0.001). The comparison of patients with positive and negative troponin levels, positivity of troponin levels were not significant (p>0.005), whereas negativity of troponin levels were more significant (p<0.001). As a result; troponin positivity can be seen in patients with acute hepatobiliary inflammation, should be elucidate is not from cardiac pathology. The treatment of patients should be planned to their primary disease. Key words: Acute hepatobiliary inflammation, Acute coronary syndrome, elevation troponin-I
The evaluation of troponin level in hepatobiliary inflamation
Keywords: Gastroenteroloji