EREMURUS SPECTABİLİS BİEB., SİLENE CHLORİFOLİA SM. VE PLUMBAGO EUROPAEA L.' NIN ANTİOKSİDAN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ - BİRCAN, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Elazığ ili ve çevresinden toplanan Eremurus spectabilis Bieb., Silene chlorifolia Sm. ve Plumbago europaea L. bitki ekstraktlarının in vitro antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri, Saccharomyces cerevisiae ile Kluyveromyces lactis bulunan kültür ortamında ise sadece antioksidan etkileri araştırıldı. Çalışmada DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, flavonoid, resveretrol ve şeker içerikleri, lipit peroksidasyon (LPO), yağ asidi düzeyi, lipofilik vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ölçüldü. Bu amaçla Kontrol, Fenton reaktifi (FR) ve bitki ekstraktlarını içeren gruplar ile bunların kombinasyonları kullanıldı. Antimikrobiyal aktivite çalışmaları Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Epidermophyton sp., Candida albicans üzerinde belirlendi.Sonuçlara göre, in vitro ortamda FR grubunda LPO düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı (p<0.0001), bitki ekstartı ve FR içeren gruplarda ki LPO seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Bitki ekstraktlarının LPO seviyesini düşürücü etkisinin içeriğindeki flavonoid gibi fitokimyasallardan ileri geldiği belirlendi.S. cerevisiae ve K. lactis üzerindeki çalışmalarda, protein, glutatyon ve yağ asidi düzeylerinin ekstrakt ve FR ilavesinden etkilendiği belirlendi. S. cerevisiae ve K. lactis' in yağ asit bileşimi içinde FR ve bitki ekstraktlarının etkisiyle palmitik, palmitoleik, stearik, oleik linolenik ve linoleik asitlerin miktarlarında kontrol grubuna göre farklı oranlarda artış olduğu saptandı (p<0.0001, p>0.005). Ayrıca bitki ekstraktı ilavesinin S. cerevisiae' de glutatyon miktarını azalttığı, K. lactis' de ise belirgin miktarda arttırdığı tespit edildi (p<0.0001, p<0.001).Bitki ekstraktlarının değişen oranlarda antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler: Eremurus spectabilis, Silene chlorifolia, Plumbago europaea, Lipit peroksidasyonu, antioksidan, antimikrobiyal, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis, in vitro, yağ asidi, vitamin, şeker, flavonoid

In this study, the effects of in vitro antioxidant and antimicrobial activities of plant extracts Eremurus spectabilis Bieb., Silene chlorifolia Sm. and Plumbago europaea L. which were collected in Elazığ and its vicinity, and only antioxidant effects of Saccharomyces cerevisiae and Kluyveromyces lactis in cultural medium are investigated. In the study, the free radical scavenging activity, flavonoid, resveretrol and sugar contents, lipid peroxidation (LPO), levels of fatty acid, lipophilic vitamin values, protein and glutathione amounts were measured. The antimicrobial activity studies, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Epidermophyton sp., Candida albicans were determined. For this purpose, control, fenton reactive (FR), the groups that contain plant extracts and their combinations were used.According to results of the experiment, in vitro medium, it is determined that in FR group, LPO amounts increases in a large ration with respect to the control group (p<0.0001), and LPO levels in groups which includes plant extracts and FR, decreases in certain amounts. The LPO lowering effect of plant extracts were determinated to arising from phytochemicals such as flavonoid.In the studies on S. cerevisiae and K. lactis, it was examined that protein, fatty acid levels were effected by extract and FR addition. It was detected that in fatty acid composition of S. cerevisiae and K. lactis which were in the effect of FR and plant extracts, there was a different rate of increment in the levels of palmitoleik, stearic, oleic, linolenic and linoleic acids according to the control group (p<0.0001, p>0.005). Furthermore, it was determined that adding plant extracts decrease the level of glutatyon in S. cerevisiae but it increases this level in a significant amount in K. lactis? (p<0.0001, p<0.001).Antimicrobial activity of plant extracts were found in different rations.Key Words: Eremurus spectabilis, Silene chlorifolia, Plumbago europaea, lipid peroxidation, antioxidan, antimicrobial, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis, in vitro, fatty acid, vitamin, sugar, flavonoid
Determination of antioxidant and antimicrobial properties of Eremurus spectabilis bieb., Silene chlorifolia Sm. and Plumbago europaea L.
Keywords: Biyoloji