Adli Bilişim Alanında Ağ Analizi - Atalay, Nur Sena; Dogan, Sengul; Akbal, Erhan; Tuncer, Türker (My University, 2019)
Teknolojinin gelişimine bağlı olarak günümüzde aklımıza gelebilecek her alan internet ve ağ kullanımı ilegerçekleşmektedir. Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen ağ kullanımı, internet alışverişleri, veriaktarımları, iş hayatımız gibi birçok alanda internet üzerinden yapılmaktadır. İşlemlerin tamamı kişisel bilgiler,kredi kartı numaraları vb. kullanılarak kişisel bilgilerin paylaşılmaması ve güvenliğinin iyi sağlanması gerekenolgular ile gerçekleşmektedir. Her geçen gün teknolojinin bir seviye daha ilerlemesi ile internet kullanıcılarının dasayısı artmaktadır. İnternet kullanımı olumlu yönleri olduğu kadar beraberinde bilgi güvenliği ve kişisel hayatihlali gibi tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Büyüyen teknoloji ile bilgisayar korsanları, teknolojiyi ve onuele geçirme yollarını her geçen gün biraz daha farklı teknikler ile gerçekleştirmektedir. Adli bilişim alanı, dijitalortamlarca iletilen verilerin, her türlü bilişim nesnesinin, mahkemede sayısal delil niteliği taşıyacak şekildetanımlanması, saklanması, incelenmesi ve mahkemeye sunulması çalışmalarının bütünüdür. Adli bilişim alanındaelde edilen bulgular çeşitli donanım ve yazılımlar ile gerçekleşmektedir fakat yazılım ve donanımlar her zamanyeterli olmamaktadır. Bu sebep ile çeşitli test ve analizlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu analizlerden biri de ağanalizidir. Ağ üzerinde gerçekleşen bir olayın aydınlatılması ve çeşitli delillerin elde edilebilmesi için ağ analizikullanılmaktadır. Günümüzde ağ analizi yapmak ve ağ trafiği dinlemek için çeşitli programlar kullanılmaktadır.Bu çalışmada, adli bilişim alanında olayların aydınlatılmasında ağ analizinin kullanımı ve öneminden bahsedilmiş,ağ analizin de kullanılan programlardan olan Nmap, Zenmap ve NetworkMiner programları incelenerek çeşitliuygulamalara yer verilmiş ve programlar arası yetenek karşılaştırması yapılarak elde edilen bulgulargörselleştirilerek sunulmuştur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Kriminoloji ve Ceza Bilimi