GÜÇ SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE FREKANS DENGESİ İÇİN TALEP TARAFI YÖNETİMİ - AKIN, BEHİYE SEFA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Elektrik enerjisi, günlük hayatta insan hayatının vazgeçilmez unsurlarındandır. Günümüzde gelişen teknoloji, nüfus artışı, kısa zamanlar için ortalamanın oldukça üzerinde seyreden puant yük elektrik enerjisinde yenilikleri zorunlu kılmıştır. Bunun yanı sıra büyük bir kısmı dışarıdan ithal edilen fosil kökenli; doğalgaz, kömür ve petrol gibi enerji kaynaklarının da azalması elektrik enerjisinin verimli kullanılmasını önemli kılmıştır. Gelişen teknolojiyle yeni ürünlerin sisteme dahil edilmesi, verimi düşük elektrikli cihazların kullanılması ve tüketici tercihlerinden dolayı elektrik enerjisine olan talepte dalgalanmalar meydana gelmektedir. Artan elektrik enerjisi talepleri ve verimi düşük elektrikli cihazların kullanımı şebekenin dengesiz yüklenmesine, düşük yük faktörünün oluşmasına ve şebekede oluşan kayıpların artmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle sadece üretim ve hizmet sağlayıcı tarafında değil; aynı zamanda tüketim ve kullanıcılar tarafında da bazı çözümlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Talep Tarafı Yönetimi (TTY- Demand Side Management) yöntemleri olarak isimlendirilen bu çözümler, tüketicilerin kullanım profillerinin şebekenin yararlarına göre değiştirilmesiyle ilgili doğrudan veya dolaylı birçok yöntemi kapsamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı tüketicilerin elektrik tüketim alışkanlıklarını, cihazlarını değiştirerek daha az güç tüketmeye teşvik etmek ve enerji kullanımını talep eğrisini düzleştirmek için yoğun olmayan saatlere kaydırmaktır. Böylece arz-talep arasındaki denge sağlanarak frekans değerinin nominal seviyede tutulması sağlanacaktır.

Electrical energy is one of the indispensable elements of human life in daily life. Today, developing technology, population growth has made innovations in electrical energy, which is quite above the average for short times. In addition to this, most of the fossil origin; The decrease in energy resources such as natural gas, coal and petroleum made it important to use electrical energy efficiently. Fluctuations in demand for electrical energy occur due to the inclusion of new products in the system with the developing technology, the use of electrical devices with low efficiency and consumer preferences. Increasing electrical energy demands and the use of low-efficiency electrical devices cause unbalanced load of the network, the formation of low load factor and increase in losses in the network. For these reasons, not only on the production and service provider side; At the same time, some solutions were needed for consumption and users. These solutions, which are named as Demand Side Management (DSM) methods, cover many direct or indirect methods of changing the usage profiles of consumers according to the benefits of the network. The aim of this thesis is to encourage consumers to consume less power by changing their electricity consumption habits, and to shift energy use to off-peak hours in order to flatten the demand curve. Thus, it will be ensured that the frequency value is kept at the nominal level by ensuring the balance between supply and demand.
Demand side management for energy efficiency and frequency balance in power systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği