Benzo(a)pyrene Uygulanan Ratlarda Antioksidan Vitamin Düzeyleri - Kızıl, Meltem; Çay, Mehmet (My University, 2019)
Bu çalışmada, benzo(a)pyrene uygulanan ratlarda A vitamini, ?-karoten, C vitamini ve E vitaminidüzeylerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Çalışmada 40 adet dişi wistar albino rat kullanılmıştır.Ratlar kontrol ve benzo(a)pyren grupları olarak iki eşit gruba ayrılmış, kontrol grubunaintraperitoneal serum fizyolojik uygulanırken, benzo(a)pyren grubuna deri altı tek doz 10.08 mgdozunda benzo(a)pyren uygulanmıştır. On iki hafta sonunda ratlardan kan örnekleri alınarakplazmaları çıkarılmıştır. Plazma A vitamini, ?-karoten, C vitamini ve E vitamini düzeylerispektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Kontrol ile deney grubu kıyaslandığında plazma A vitamini,?-karoten, C vitamini ve E vitamini seviyelerinde istatistiksel olarak önemli bir azalmanın olduğugörülmüştür. Sonuçta, bu tür maddelerin organizmada neden olduğu yoğun strese karşıkorunmada antioksidan vitamin ilavelerinin yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Toksikoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji