ERKEN ÇOCUKLUK MATEMATİK EĞİTİMİNDE KULLANILMAK ÜZERE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARININ GELİŞTİRİLMESİ VE KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ - ÇITAK, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada erken çocukluk dönemindeki çocuklara sayma becerisi kazandırmak amacıyla tasarlanacak artırılmış gerçeklik (AG) uygulamalarının bileşenlerinin belirlenmesi, belirlenen bileşenler çerçevesinde Gerçekçi Matematik Eğitimi tabanlı AG uygulamalarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ve bu uygulamalarının kullanılabilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tasarım tabanlı araştırma modeli türlerinden biri olan Hannafin-Peck tasarım modeli kullanılmıştır. Bu model doğrultusunda çalışma üç aşamalı bir süreçten oluşmaktadır. İlk basamak olan ihtiyaç analizi aşamasında 60-72 aylık çocukların ihtiyaçları, bilişsel gelişim özellikleri ve genelde teknoloji özelde ise artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanılabilirliğine yönelik literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca, matematik öğretiminde teknoloji kullanımı, AG'nin matematik öğretiminde kullanımı, çocukların gelişim özellikleri göz önünde bulundurulduğunda AG uygulamaları tasarlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar, uygulamada kullanılması gereken bileşenler konusunu detaylandırmak amacı ile beş okul öncesi öğretmeni ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. İkinci basamakta ise AG uygulamalarının senaryo ve görsel bileşenleri ihtiyaç analizi basamağında elde edilen bulgular doğrultusunda oluşturulmuştur. Son basamak ise geliştirme ve uygulama basamağıdır. Bu basamakta AG uygulamaları yüklenici firma tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilen AG uygulamaları beş okul öncesi öğretmeni ve okul öncesi eğitime devam eden altı çocuk (60-72 aylık) tarafından kullanılmıştır. Tüm basamaklar değerlendirme ve revizyonu içermektedir. Bu çalışmada Hannafin-Peck modelinin basamakları detaylı olarak açıklanmış ve en sonda AG uygulamalarının tasarımına, AG uygulamalarının sınıf ortamında kullanımına ve ileriki araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

This research aims to determine the components of augmented reality (AR) applications to be designed to teach numbers to children in early childhood, to develop and improve Realistic Mathematics Education-based AR applications within the framework of the determined components, and to examine the usability of these applications. The Hannafin-Peck design model, one of the design-based research model types, was used in this study. In line with this model, the study consists of a three-stage process. In the first step, the needs-analysis stage, a literature review was conducted regarding the needs of 60-72 month old children, their cognitive development characteristics and the usability of technology in general and augmented reality applications in particular. In addition, a focus group interview was held with five preschool teachers in order to detail the use of technology in mathematics teaching, the use of AR in mathematics teaching, the issues that should be taken into consideration when designing AR applications considering the developmental characteristics of children, and the components that should be used in the application. The data obtained was analyzed. In the second step, the scenario and visual components of AR applications were created in line with the findings obtained in the needs analysis step. The last step is the development and implementation step. At this stage, AR applications were developed by the contractor company. The developed AR applications were used by five preschool teachers and six children (60-72 months) attending preschool education. All steps include evaluation and revision. In this study, the steps of the Hannafin-Peck model are explained in detail and at the end, suggestions are made for the design of AR applications, the use of AR applications in the classroom and future research.
Development and examination of the usability of augmented reality applications for use in early childhood mathematics education
Keywords: Eğitim ve Öğretim