Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Optimal Takım Dağıtımının Sağlanması İçin 3 Boyutlu Yüzeylere Genetik Algoritma Yönteminin Uygulanması - Dogan, Sengul; Koca, Gonca Ozmen; Yılmaz, Hicran (My University, 2017)
Her yıl binlerce insan çeşitli afetlerde olay yerine ulaşılamadan hayatını kaybetmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerinde; olay yerine hızlıulaşım, anında müdahalenin yapılması ve hızlı kurtarım planlarının sağlanması durumlarında ölümler belirli oranda azaltılabilmektedir.Araştırmacılar arama kurtarma faaliyetlerini kolaylaştırmak ve daha verimli bir hale getirmek için sürekli iyileştirmeler yapmaktadır. Buçalışmada; olası bir afette veya canlı hayatını tehlikeye düşüren durumlarda arama ve kurtarma ekiplerinin tehlikeye uğramış canlılarınolduğu bölgeye en kısa sürede ulaşması problemi literatürde geniş yer bulan Gezgin Satıcı Problemine benzetilmiştir. Makalede,Genetik Algoritma Yönteminin 3 boyutlu küre yüzeyine uygulanması ile arama kurtarma çalışmalarında yeryüzündeki yükseklik vederinlik hesaba katılarak daha gerçekçi sonuçların elde edilmesi hedeflenmiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Robotik; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka