FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE BEYİN TEMELLİ ÖĞRENMENİN AKADEMİK BAŞARI, TUTUM VE HATIRLAMA DÜZEYİNE ETKİSİ - İNCİ, NURAY (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Beyin Temelli Öğrenme (BTÖ) yaklaşımının ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersindeki başarı, tutum ve bilgilerinin kalıcılığı üzerine etkisini incelemektir.Beyin temelli öğrenme, hem beyin nasıl çalışır, hem de beyin en iyi nasıl öğrenir, sorularına dayanır.Bu çalışmada, ön test-son test tekrarlı kontrol gruplu araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, bir deney grubu ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Bu çalışmaya, toplam 30 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın uygulaması, Fen ve Teknoloji dersindeki ?Maddenin Halleri ve Isı? ünitesinin öğretiminde gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki öğrencilere beyin temelli öğrenme yaklaşımıyla, kontrol gruplarındaki öğrencilere ise geleneksel öğretim yöntemleri ile öğretim yapılmıştır.Araştırmayla ilgili istatistiksel çözümlemelerde Mann Whitney U testi, Wilcoxon ve Friedman testi, faktör analizi kullanılmış ve SPSS paket programından yararlanılmıştır.Grupların ortalama puanları ile puan dağılımlarının standart sapmaları hesaplanmıştır.Yapılan veri çözümlemelerinden sonra şu sonuçlara ulaşılmıştır:Fen ve Teknoloji dersinde beyin temelli öğrenme yaklaşımı uygulanan deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun akademik başarıları arasında deney grubu lehine istatistiksel bakımdan anlamlı fark vardır.Fen ve Teknoloji dersinde beyin temelli öğrenme yaklaşımı uygulanan deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında öğrenilenleri hatırlama düzeyi bakımından deney grubu lehine istatistiksel bakımdan anlamlı fark vardır.Tutum son test puanlarında, deney ve kontrol grupları arasında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark vardır.Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Fen ve Teknoloji Öğretimi, Başarı, Tutum, Kalıcılık.

The Effect of Brain Based Learning on Academic Success, Attitude and Retrieval of Information in Science and Technology ClassesThe purpose of the study was to examine the effect of Brain-Based Learning approach on achievement, attitude and retention of knowledge in 8th grade students? science and technology classes.Brain-based learning, both how the brain works and how the brain learns best depends on the questions.The pre/post-test control group research model was used in this study. The research was conducted with one experimental group and one control group in 2008-2009 academic years. Totally 30 8th grade students, participated in this research. The study took place during the teaching of ?State of Matter and Heat?? with of the science and technology course. In the experimental group, students were taught according to the brain-based learning approach, while in control group students were taught according to the traditional methods.The data obtained were analyzed using the SPSS program for Mann Whitney U Test, Friedman Test, Wilcoxon Sign Rank Test and Factor analyz. The means and standard deviations were calculated for each group.The results obtained from data analysis are as follows:There was a statistically significant difference on achievement, attitude in the post test between the experimental group and the control group, in favor of the experimental group.There was a statistically significant difference on achievement permanence between the experimental group and control group, in favor of the experimental group.Key Words: Brain Based Learning, Science and Technology Teaching, Achievement, Attitude, Retention.
The effect of brain based learning on academic success, attitude and retrieval of information in science and technology classes
Keywords: Eğitim ve Öğretim