GÜÇ SİSTEMLERİNİN PLANLANMASI İÇİN ENERJİ TALEP TAHMİNİ - GÜLAN, HARUN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Elektrik enerjisine yönelik talep, her geçen gün hızlı bir şekilde artmaya devam etmektedir. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, enerji kaynaklarının önemli bir bölümünün tükenme sürecine girmesinin bir sonucudur. Bu nedenle, enerji piyasasında yapılacak yeni düzenlemeler çerçevesinde elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı için gereken kaynak, tesis ve sistemlerin ele alınması, elektrik sektörü için kritik öneme sahiptir.Elektrik sistem planlamasında; üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamaları için, kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar ayrıntılı olarak yapılmaktadır. Enerji kullanımının yaygınlaşması, enerji sistemlerinin matematiksel olarak modellenmesini gerekli hale getirmiştir. Orta ve uzun vadeli genel enerji talebi ve bu talep içerisindeki elektrik enerjisi talebini ortaya koyan MAED, 1984 yılından beri Dünya Bankası'nın tavsiyesi üzerine Türkiye'de kullanılmaktadır.Bu tezde, enerji talep tahmin yöntemleri incelenmiş ve MAED modelinin kullanıldığı örnek bir çalışma yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Enerji talep tahmini, MAED modeli, elektrik enerjisi planlaması, enerji piyasası.

The demand for electrical energy continues to increase rapidly with each passing day. Fluctuations in energy prices is a result of entry in the process of depletion of an important part of energy resources. Therefore, as a part of new regulations will be done in energy market, analyzing of resources, facilities and systems, which are needed for electric energy generation, transmission and distribution, have critical importance for electricity sector.In electrical system planning; the short, medium, long-term studies carried out for generation, transmission, distribution and consumption stages in detailed. Mathematically modeling of the energy systems has become necessary with widespread of energy usage. MAED, which reveals medium and long-term overall energy demand and electrical energy demand in the demand, used in Turkey since 1984 on the recommendation of the World Bank.In this thesis, forecasting methods of energy demand were investigated and a sample study used of the MAED model was accomplished.Keywords: Energy demand forecast, MAED model, electrical energy planning, energy market.
Energy demand forecast for the power systems planning
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği