6. Sınıf Finansal Okuryazarlık Davranış Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması - Çakmak, Zafer; Arıkan, İrfan (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı ortaokul 6. sınıf öğrencilerine yönelik geçerli ve güvenilir bir finansal okuryazarlık davranış ölçeği geliştirmektir. Ölçek geliştirme çalışmaları kapsamında öncelikle alanyazın taraması yapılmıştır. Alanyazın taraması neticesinde finansal okuryazarlığın boyutlarına ilişkin maddeler oluşturulmuştur. Söz konusu maddeler alan, dil, ölçme ve değerlendirme uzmanları tarafından incelenmiştir. Uz-manlardan gelen dönütler çerçevesinde maddeler revize edilmiştir. 29 maddeden oluşan ölçekte yanıtlar dörtlü likert tipinde hazırlanmıştır. Araştırmaya ait veriler, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa’daki devlet ortaokullarında toplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğine ilişkin kanıt toplamak için 241 öğrenciden elde edilen verilerle açımlayıcı faktör analizi (AFA) yapılmıştır. AFA sonucunda üç faktör (harcama, bütçe, tasarruf) ve 21 maddeden oluşan bir yapı elde edilmiştir. Yapının doğruluğunu test etmek amacıyla 234 öğrenciden elde edilen verilerle doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. DFA sonucunda elde edilen uyum indekslerinin mükemmel ve iyi uyum göstermesi modelin doğrulandığını göstermektedir.
Keywords: Finansal okuryazarlık; Geçerlilik; Beceri; Ölçek geliştirme; Gü- venirlik.