INVESTIGATION OF SPORTS INJURIES AND THEIR CAUSES IN STUDENTS OF FACULTY OF SPORTS SCIENCES AT FIRAT UNIVERSITY - DARWEESH, RIZGAR RAMADHAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırma Fırat Üniversitesin Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Spor Yaralanmaları ve Sebeplerinin farklı değişkenler (bölüm, sınıf, cinsiyet ve yaş) açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma betimsel tarama modeli niteliğinde olup, anket (survey) tekniği kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, Nada (2014) tarafından hazırlanmış ve araştırmacı tarafından uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilmiş bir anket kullanmıştır. Yedi alt boyuttan (spor branşları, spor yaralanmasına maruz kalan vücut kısımları, spor yaralanması tipleri, spor yaralanmalarının sebepleri, yaralanmaların tekrarı ve iyileşme süreci) oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Beden Eğitimi ve Antrenörlük Bölümlerinde okuyan 627 öğrenci, örneklemini ise rasgele yöntemle seçilmiş 252 (%40.19) öğrenci oluşturmuştur. Çalışma 2020-2021 akademik yılını kapsamıştır. Veri analizi sürecinde SPSS programı kullanılmış ve Ki-Kare, Cronbach alfa, frekans ve yüzdelik analizler gerçekleştirmiştir. Sonuçlar, en yaygın spor yaralanmalarının burkulma (%30.89) ve kramp (%16.20) olduğunu gösterirken, yaralanmaya en yaygın şekilde maruz kalan vücut kısımlarının ayak bilekleri (%20.12) ve bacaklar (%14.70) olduğunu göstermiştir. Ayrıca, en çok yaralanmanın yerlerinin eklemler (%31.71) olduğu ve en yaygın spor yaralanması sebeplerinin kötü ısınma (%14.98) ve aşırı egzersiz (%10.09) olduğu görülmüştür. Ek olarak, futbol branşı yaralanma sayısı açısından birinci spor branşı olarak sıralanmıştır. Genel olarak, yaralanmalar sıklıkla yaşanmış ve çoğunlukla iyileşmeleri 1-2 hafta sürmüştür. Sonuç olarak, futbol branşı spor yaralanmalarının çoğunun gerçekleştiği spor branşı olmuştur. En yaygın spor yaralanması burkulmadır. En yaygın şekilde spor yaralanmalarına maruz kalan vücut kısımları ayak bilekleridir. Kötü ısınma da spor yaralanmalarının temel bir sebebidir. İyileşme sürecinde, birçok yaralanmanın iyileşmesi 1-2 hafta sürmüş ve tehlikeli seviyelerde olmamıştır.

This study was carried out to define investigation of the Sports Injuries and their Causes in Students of Faculty of Sport Sciences Students at Fırat University in terms of different variables (department, grade, gender, and age). The study is a descriptive survey model, and the survey technique was used. During the data collection process, a questionnaire prepared by Nada (2014) was used and developed by the researcher according to experts' opinions. A questionnaire form consisting of seven sub-dimensions (sports branches, body parts exposed to sports injuries, types of sports injuries, place of injuries, causes of sports injuries, repetition of injuries, and recovery process) was used. The population of the study consisted of 627 students studying in Physical Education and Coaching Departments in Faculty Sports Sciences at Fırat University, and the sample consisted of 252 (40.19%) students randomly selected. The study covered the 2020-2021 academic year. In the data analysis process, SPSS program was used and Chi-Square, Cronbach's alpha, frequency, and percentage analysis were performed. The results showed that the most common sports injuries were sprains (30.89%) and cramps (16.20%), while the most commonly affected body parts were the ankles (20.12%) and legs (14.70%). In addition, it was observed that the most common places of injuries were joints (31.71%) and the most common causes of sports injuries were bad warming up (14.98%) and overload training (10.09%). Additionally, football was ranked as the first sports branch in terms of the number of injuries. In general, injuries were frequent and often took 1-2 weeks to heal. As a result, football has been the sports branch where most of the sports injuries occurred. The most common sports injury is a sprain. The most common parts of the body that exposed to sports injuries are the ankles. bad warming up is also a major cause of sports injuries. During the recovery period, many injuries took 1-2 weeks to heal and were not at dangerous levels.
Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin spor yaralanmalarının ve nedenlerinin araştırılması
Keywords: Spor