Hırsızlık suçu faillerinin sosyal kültürel ve ekonomik özellikleri: Elazığ örneği - Sevim, Yelda; Soyaslan, Yunus (My University, 2009)
Bu araştırmanın amacı, Elazığ ilindeki hırsızlık suçu faillerinin sosyal ekonomik ve kültürel özelliklerinin ortaya konmasıdır. Bu amaçla, hırsızlık suçlularına ait sosyal, ekonomik ve kültürel değişkenler incelenmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, memleketi, ikamet adresi, gelir durumu, meslek, aile yapısı, arkadaş grubu, alkol ve uyuşturucu kullanma, göç etme, suç geçmişi, bu değişkenlerden bazılarıdır. Araştırmanın sonuçlarına göre, hırsızlık suçları genellikle erkekler tarafından işlenmektedir. Hırsızlık suçlularının yaşları 16-23 yaş arasındadır. Hırsızlık suçlularının ve ailelerinin eğitim seviyesi düşüktür. Hırsızlık suçluları genellikle bekâr, işsiz veya düşük seviyeli işlerle uğraşan ve alt sınıf üyelerindendir. Hırsızlık suçlularının kardeşlerinin ve arkadaşlarının suç kayıtları olduğu da görülmüş ve bunlar özellikle hırsızlık suçlarıdır.
Keywords: Türkiye; hırsızlık suçluları; kültürel çatışma; kriminoloji; sosyoekonomik faktörler; etiketleme; anket; demografik özellikler; Elazığ; suç teorileri; suçlu profili; suç önleme; aile özellikleri; hırsızlık; toplumsal düzensizlik; sosyal öğrenme teorisi; sosyokültürel etkiler; suç sosyolojisi; toplumsal denetim