Tools for detecting chaos - Özer, A. Bedri; Akın, Erhan (My University, 2005)
Kaosun gösterilmesi için yararlı araçlar bu çalışmada açıklanmıştır. Durum değişkenlerinin gözlenmesi (zaman serileri), faz portresi, Poincare haritası, güç spektrumu, Lyapunov üsteli ve çatallaşma diyagramı, dinamik sistemlerde kaosun gösterilmesi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bu araçlar yardımıyla kaosun gösterilmesi için sürülen sarkaç örneği seçilmiştir. Sürülen sarkaç'da kaosun varlığı tüm yöntemlerle gösterilmiştir. Tüm yöntemlerle elde edilen benzetim sonuçları birbirleriyle uyuşmaktadır. Ayrıca, sürülen sarkaçtaki kaosun kontrolüde bu çalışmada gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Matematik; Fizik; Matematik