FIRAT VE İNÖNÜ ÜNİVERSİTELERİNDE ÖRGÜTSEL ÇATIŞMALAR VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI - ÖZMEN, FATMA (Fırat Üniveristesi, 1997)
İnsan etkileşiminin doğal ve kaçınılmaz bir yönü olarak kabul edilen- Çatışmalar, yönetilme şekline göre, işlevsel veya işlevsel olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden çatışma ve yönetimi örgütsel etkililik ve verimlilik bakımından, son drerece önemli görülen, hatta bazı yazarlar tarafından örgüt yönetiminde " 1 Numaralı" husus olarak belirtilen bir alanı oluşturmaktadır. Bu araştırma, Fırat ve İnönü Üniversitelerinde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının, yaşadıkları örgütsel çatışmaların ve bu çatışmaların yönetiminde başvurulan yaklaşımların düzeylerini tespit etmek amacına yöneliktir. Bulgular, yaşanılan çatışmaların ve başvurulan çatışma yönetimi yaklaşımlarının düzeyi bakımından denek grupları arasında olduğu kadar, eğitim örgütleri dışındaki örgütlerle ilgili olarak yapılmış diğer bazı araştırma sonuçlarına göre de birtakım farklılıkların bulunduğunu ortaya koymuştur. ABSTRACT Conflicts which are assumed as the natural and inevitable aspect of human interaction, may create functional or dysfunctional consequences according to the ways of handling them. Therefore, especially for maintaining organizational efficiency and effectiveness, organizational conflict and conflict management field has received considerable attention, so far, some writers may have considered it as the "Number One" issue in the management of organizations. The purpose of this study is to determine the level of organizational conflicts and conflict management strategies of the academics at the universities of Iirat and İnönü.

İnsan etkileşiminin doğal ve kaçınılmaz bir yönü olarak kabul edilen- Çatışmalar, yönetilme şekline göre, işlevsel veya işlevsel olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden çatışma ve yönetimi örgütsel etkililik ve verimlilik bakımından, son drerece önemli görülen, hatta bazı yazarlar tarafından örgüt yönetiminde " 1 Numaralı" husus olarak belirtilen bir alanı oluşturmaktadır. Bu araştırma, Fırat ve İnönü Üniversitelerinde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının, yaşadıkları örgütsel çatışmaların ve bu çatışmaların yönetiminde başvurulan yaklaşımların düzeylerini tespit etmek amacına yöneliktir. Bulgular, yaşanılan çatışmaların ve başvurulan çatışma yönetimi yaklaşımlarının düzeyi bakımından denek grupları arasında olduğu kadar, eğitim örgütleri dışındaki örgütlerle ilgili olarak yapılmış diğer bazı araştırma sonuçlarına göre de birtakım farklılıkların bulunduğunu ortaya koymuştur. ABSTRACT Conflicts which are assumed as the natural and inevitable aspect of human interaction, may create functional or dysfunctional consequences according to the ways of handling them. Therefore, especially for maintaining organizational efficiency and effectiveness, organizational conflict and conflict management field has received considerable attention, so far, some writers may have considered it as the "Number One" issue in the management of organizations. The purpose of this study is to determine the level of organizational conflicts and conflict management strategies of the academics at the universities of Iirat and İnönü.Taking into consideration the amount of experienced conflict and g implemented conflict management strategies, the findings have revealed that there have been some discrepancies not only among the subject groups at the two universities but between the findings of that research and the ones of some others related to business organizations.
Organizational conflicts and conflict manegement strategies at the universities of Fırat and Inönü
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İşletme; Business Administration