SAPRODEGNİA PARASİTİCA İLE ENFEKTE EDİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS)'NIN HİSTOPATOLOJİSİ - ALTINTERİM, BAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ Saprolegnia parasitica İLE ENFEKTE EDİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykissym'NIN HİSTOPATOLOJİSİ Başar ALTINTERİM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 20 Bu çalışma da Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Akvaryum Laboratuvarındaki akvaryumlarda stoklanan alabalıklar, (Oncorhynchus mykiss) Saprolegnia parasitica mantarı ile enfekte edilerek histopatolojileri incelendi. Araştırmada; ortalama ağırlığı: 41,2 ± 7,lg (34,1-48, 3g) ve boyu: 16,7 ± 2,6cm (14,l-19,3cm) olan toplam 60 adet gökkuşağı alabalığı kullanıldı. S. parasitica stok kültüründen, 0,001 gr/ml chloramphenicol ilaveli Corn Meal Agar (CMA)'da etüvde üretildi. S. parasitica zoosporları, alabalıkların dorso-ventral bölgeleri ile solungaçlarına sürme ve su ortamına karıştırma bırakma yolları ile bulaşma sağlandı. Makroskobik olarak deri, solungaç ve gözler üzerinde pamuğumsu oluşumlar görüldü. Alabalıkların yem alımında ve vitalitelerinde azalma, solunum hareketlerinde artma tespit edildi. Mantar üremesinin görüldüğü deri, kas ve solungaç dokularından histolojik kesitler alındı. Dejenere dokuların mikroskop altında fotoğrafları çekilerek incelendiğinde; deride erozyonların, kas tabakasında nekroz ve ödemlerin, solungaç lamellalarında ise hemoraji ve konjesyonun oluştuğu tespit edildi. Anahtar kelimeler: Sucul mantarlar, Gökkuşağı alabalığı, Saprolegnia, histopatoloji. ~JSST^ EASYQ» Ba-3»»*- - - III
Histopathology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) infected with Saprodegnia parasitica
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products