1928 YILINDA YAYIMLANAN "KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARA KIRAAT KİTABI" İLE "2016-2017 TÜRKÇE DERS KİTABI"NDAKİ METİNLERİN TEMA VE METİN TÜRLERİ YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI - KOÇ, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Tarihsel süreç içerisinde Türkçe eğitimi değerlendirildiğinde, Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte ana dili eğitimi çalışmalarının hız kazandığı ve bu alanda devrim niteliği taşıyacak çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Her şeyden önce denilebilir ki, Osmanlı dönemindeki din merkezli eğitim politikası, Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte yerini millî ve laik bir eğitim politikasına bırakmıştır. Cumhuriyet döneminde bu maksatla eğitim toplantıları (Heyet-i İlmiye, Eğitim Şurası, Maarif Kongresi vs.) yapılmış, Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkarılmış, öğretim programları yeniden düzenlenmiştir. Bu dönemde, Türkçe Öğretim Programları ile belirlenen hedeflerin öğrenciye kazandırılmasında temel araç konumunda olan ders kitaplarının programa uygun şekilde hazırlanması için gösterilen çabalar günümüzde de devam etmektedir. Eğitimde izlenen strateji ve yöntemlerin sürekli geliştirilmesi, materyallerin niteliklerini de değiştirmiştir. Bu çalışma, 1928 yılında okuma becerisinin kazandırılmasına yönelik olarak hazırlanan Kız ve Erkek Çocuklara Kıraat Kitabı ile 2016-2017 eğitim-öğretim yılında okutulmak için hazırlanmış olan 1. Sınıf Türkçe Ders Kitabı'nda yer alan metinlerin Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan temalar ve türler bakımından incelenerek karşılaştırılmasından oluşmaktadır. Bu nedenle çalışma nitel bir çalışma olup doküman metodu kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Her iki ders kitabındaki metinler, tematik açıdan zengin ve eğitsel değerleri yüksek metinlerdir. Kız ve Erkek Çocuklara Kıraat Kitabı'ndaki metinlerin, bir kısmının türünün özelliğini taşımadığı, Türkçe Ders Kitabı'ndaki metinlerin türünün özelliklerini yansıtan metinler olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: 1. sınıf, ilk mektep, Kız ve Erkek Çocuklara Kıraat Kitabı.

When the Turkish education is evaluated in the historical process, it is seen that the establishment of the Republic has accelerated the studies of the mother tongue education and carried out the studies which will carry the quality of revolution in this area. Above all, it can be said that the religion-centered educational policy of the Ottoman period, with the establishment of the Republic, left its place to a national and secular education policy. In the Republican period, educational meetings were held for this purpose (Delegation of İlmiye, Education Conference, Education Congress, etc.), Tevhid-i Tedrisat Law was enacted and the curriculums were rearranged. In this period, attempts have been made to prepare the textbooks which are the basic tools in the acquisition of the goals determined by Turkish Teaching Programs in accordance with the program. The continuous development of strategies and methods in education has also changed the qualities of materials. This study was carried out by examining the texts in the First Grade Turkish Lesson Curriculum prepared in order to be read during the academic year of 2016-2017 and First Grade Reading Book For Girls and Boys prepared for the acquisition of reading skills in 1928 in terms of themes and types . For this reason, the study was a qualitative study and content analysis was done using the document method. The texts in both textbooks are rich in thematic and highly educational texts. Girls and Boys have come to the conclusion that the texts in the Book of Kıraat do not carry the characteristics of some of them, some of which reflect the characteristics of the Turkish texts. Key Words: First grade, primary school, Reading Book For Girls and Boys.
Comparing "Textbooks for Girls and Boys" published in 1928 and "2016-2017 Turkish Textbooks" in terms of theme and text types
Keywords: Eğitim ve Öğretim