Üniversite Öğrencilerinin Antropometrik Risk Parametreleri ve Öğün Alışkanlıklarının cinsiyete göre değerlendirilmesi - Kadıoğlu, Bircan Ulaş; Soylar, Pinar (Gaziantep Islam Science and Technology University, 2025)
Amaç: Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde beslenmeye bağlı kronik hastalıklara ilişkin antropometrik risk parametreleri ve öğün alışkanlıklarının cinsiyete göre değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma toplam 898 üniversite öğrencisi üzerinde yapıldı. Üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerini ve öğün alışkanlıklarını belirlemek için anket formu kullanıldı. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçüldü ve beden kütle indeksi (BKI), bel-kalça oranı, bel-boy oranı hesaplandı. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,9 ± 2,0 yıldır. %76,5’i kız öğrencilerden oluşmaktadır, %82,5'i öğün atlamaktadır. Tüm antropometrik parametrelerin, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, BKI, bel çevresi, kalça çevresi, bel-kalça oranı, bel-boy oranı ortalama değerleri sırasıyla; 61,0±11,7 kg, 166,7±8,4 cm, 21,8±3,0 kg/m2, 75,3±9,3 cm, 96,3±7,8 cm, 0,78±0,07 ve 0,45±0,05 idi. Tüm parametrelerin ortalama değerleri cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdi (p

Purpose: The aim of the study is to evaluate anthropometric risk parameters and meal habits regarding nutrition-related chronic diseases in university students according to gender. Methods: This study was conducted on a total of 898 university students. A questionnaire was used to determine the demographic characteristics and meal habits of university students. Body weight, height, waist circumference (WC), hip circumference (HC) was measured and, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR), waist-to-height ratio (WHtR) were calculated. Results: The mean age of the participants was 20.9 ± 1.96. 76.5% were female, 82.5% skipped meals. Mean values of all anthropometric parameters respectively body weight, height, BMI, WC, HC, WHR and WHtR; 61.0±11.7 kg, 166.7±8.4 cm, 21.8±3.0 kg/m2 ,75.3±9.3 cm, 96.3±7.8 cm, 0.78±0.07 and 0.45±0.05. Mean values of all parameters were found to be significantly different according to gender (p
Evaluation of anthropometric risk parameters and meal habits in university students according to gender
Keywords: Public Health Nutrition; Halk Sağlığı Beslenmesi