CAD/CAM YARDIMIYLA KİŞİYE ÖZEL HAZIRLANMIŞ POLİETERETERKETON POST-KORLARIN KIRILMA DAYANIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - DİREK, AYETULLAH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Bu çalışmada farklı kompozisyondaki CAD-CAM ile üretilmiş PEEK materyallerinden kişiye özgü hazırlanan post-korların kırılma dayanımlarının ve kırılma tiplerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda kök boyu boyutları eşit olan 60 adet insan mandibular birinci premolar dişi 6 gruba ayrılarak (n=10) kök kanal tedavileri yapılmış ve dişler mine sement sınırının 2 mm üzerinden köklerinden ayrılmıştır. Dekoronasyon işlemi sonucunda dişlere 1 mm genişlikte shoulder basamak oluşturulup 2 mm yüksekliğinde ferrule elde edildi. Kırılma dayanımı testi için dişlere 1.6 mm çapındaki drillerle 10 mm derinliğinde post boşlukları oluşturuldu. Çalışmamızda post kor grupları; Everstick Cam Fiber Post Kor (Grup GF), Zirkonya Post Kor (Grup Z), Metal (Cr-Co) Post Kor (Grup M), Doldurucusuz saf PEEK Post Kor (GrupUP), %80 PEEK ile % 20 TiO2 Dolduruculu Post Kor (Grup TP), %80 PEEK ile %20 Seramik Dolduruculu Post Kor (Grup CP) olmak üzere 6 gruptan oluşturuldu. Post yuvalarına Everstick cam fiber, zirkonya, krom-kobalt (Cr-Co) metal, saf PEEK, %20 titanyum dioksit (TiO2) içerikli PEEK, %20 nanoseramik içerikli PEEK postlar uygulandı. Örnekler için koping oluşturuldu, simante edildi. Universal test cihazı ile dişin uzun aksına 135o eğimle statik yükleme yapıldı. Gruplar arasında ortalama kırılma dayanımı istatistiksel olarak Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ile değerlendirildi ve post hoc Tukey HSD testi kullanılarak farka neden olan durumlar tespit edildi. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre gruplar arasında ortalama kırılma dayanıklılığı yönünden anlamlı farklılık bulundu (F=7,830 ve p<0.05). Z grubu (409,34 N) UP grubundan 286,64 N), CP grubundan (298,00N) ve TP grubundan (280,08 N) anlamlı ölçüde daha yüksekti. M grubu (376,17 N) UP grubundan (286,64 N) ve TP grubundan (280,08 N) anlamlı ölçüde yüksekti. Diğer grupların ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Z grubunda tamir edilebilir kırılma tipleri çoğunlukta olurken; diğer tüm gruplarda tamir edilemeyecek kırılma tipleri çoğunlukta bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda tüm gruplar içerisinde zirkonya postlar kırılma dayanımı açısından en dayanıklı grup olurken TiO2 içerikli PEEK grubu en düşük kırılma dayanımına sahip grup olmuştur. Saf PEEK ve PEEK kompozit materyallerinin klinikte post materyali olarak kullanılabilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Polietereterketon, PEEK, kırılma dayanımı, post, post-kor

Objective: In this study, it was aimed to compare the fracture strength and fracture types of custom made post-cores prepared from PEEK materials produced with CAD-CAM of different composition. Method: In our study, 60 human mandibular first premolar teeth with equal root length were divided into 6 groups (n=10), root canal treatments were performed and the teeth were separated from their roots 2 mm above the enamel cement border. As a result of the decoration process, a 1 mm wide shoulder step was created for the teeth and a 2 mm high ferrule was obtained. For the fracture strength test, 10 mm deep post cavities were created with 1.6 mm diameter drills on the teeth. In our study, post core groups was formed from these 6 groups; Everstick Glass Fiber Post Core(Group GF), Zirconia Post Core(Group Z), Metal(Cr-Co) Post Core (Group M), Unfilled pure PEEK Post Core(GroupUP), 80% PEEK and 20% TiO2 Filled Post Core (Group TP), 80% PEEK and 20% Ceramic Filled Post Core (Group CP). Everstick glass fiber, zirconia, chromium-cobalt (Cr-Co) metal, pure PEEK, PEEK with 20% titanium dioxide (TiO2) and PEEK posts with 20% nanoceramic content were applied to the post slots. Coping was created and cemented for the samples. Static loading was applied to the long axis of the tooth with an inclination of 135o with a universal tester. The mean fracture strength between the groups was statistically evaluated with One-Way Analysis of Variance (One-Way ANOVA) and the conditions causing the difference were determined using the post hoc Tukey HSD test. Results: According to the statistical analysis results, a significant difference was found between the groups in terms of mean fracture strength (F=7,830 and p<0.05). Z group (409.34 N) was significantly higher than UP group 286.64 N), CP group (298.00N) and TP group (280.08 N). M group (376.17 N) was significantly higher than UP group (286.64 N) and TP group (280.08 N). There was no statistically significant difference between the means of the other groups (p>0.05). While repairable fracture types are in the majority in the Z group; fracture types that cannot be repaired were found in the majority in all other groups. Conclusion: In our study, zirconia posts were the most durable group in terms of fracture strength among all groups, while the PEEK group with TiO2 content was the group with the lowest fracture strength. More studies are needed to use pure PEEK and PEEK composite materials as post material in the clinic. Key Words: Polietereterketon, fracture strength, PEEK post, post-core
Evaluation of the fracture strength of CAD/CAM milled custom polyetheretherketone dental post-cores
Keywords: Diş Hekimliği