YERFISTIĞI KABUĞUNUN FARKLI İZOTERMAL ŞARTLARDA PİROLİZİ VE KİNETİK PARAMETRELERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - Taşar, Şeyda; Kaya, Fatih; Özer, Ahmet (My University, 2015)
Biyokütle kaynaklarından enerji ve kimya endüstrisi için gerekli hammaddeleri üretmek amacı ile uygulanan piroliz işlemi, bir termal dönüşüm sürecidir. Piroliz kinetiğinin belirlenmesi, piroliz süreci için uygun ekipman ve süreç tasarımının yapılabilmesi amacı ile önem arz etmektedir. Bu hedefle, bu çalışmada yer fıstığı kabuğunun piroliz çalışması 300-700 °C sıcaklık aralığında statik atmosfer altında kül fırınında gerçekleştirildi. Çeşitli parametrelerin termal bozunma hızı ve katı ürün verimi üzerine etkisi araştırıldı. Etkisi incelenen parametreler sıcaklık 300-700 °C, partikül boyutu 4-50 mesh, peletleme ve peletleme basıncı 1.103-5.103 kgf/cm2'dir. Yerfıstığı kabuğunun pirolizi sonucu elde edilen termogramlar ve bozunmayı temsil eden yirmi farklı teorik model eşitlik dikkate alınarak, Coast-Redfern yöntemi ile toplam bozunma basamağı için regresyon katsayıları belirlendi. Teorik model eşitliklerinin regresyon katsayılarına göre, bozunmayı en iyi temsil eden kinetik modeller tespit edildi. Bozunmayı en iyi temsil eden model eşitlikler kullanılarak global reaksiyon için, aktivasyon enerjisi (Ea) ve Arrhenius Frekans Faktörü ln(A) sırasıyla 38.245 kJ/mol ve 8.124 olarak hesaplandı
Keywords: Termodinamik; Mühendislik; Kimya