Mobil Öğrenmeye Yönelik Tutumun Öğrenme Tutumuna Etkisi - Tuncer, Murat; Dikmen, Melih (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı mobil öğrenmeye yönelik tutumun öğrenmeye ilişkin tutumüzerindeki etkisini belirlemektir. Ayrıca araştırmada öğrencilerin cinsiyetine,öğrenim gördükleri bilim alanına, günlük internet kullanım sürelerine, öğretmenlikdeneyimine, sınıf ve yaş düzeylerine göre mobil öğrenmeye ve öğrenmeye tutumlarıincelenmiştir. Araştırma Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 160öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Veri toplamak amacıyla Mobil Öğrenmeye YönelikTutum Ölçeği ile Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanınbulguları incelendiğinde bireylerin öğrenim gördükleri bilim alanı (Sosyal Bilimler,Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri) ile öğrenmeye yönelik tutumları arasında anlamlıdüzeyde farklılık tespit edilirken, mobil öğrenmeye yönelik tutumlarında anlamlıfarklılık belirlenememiştir. Fen Bilimleri alanında öğrenim gören bireylerin SosyalBilimler ve Sağlık Bilimleri alanında öğrenim görenlere göre, öğrenmeye yöneliktutumlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre öğrenmeyeyönelik tutum arasında anlamlı düzeyde görüş farklılığı belirlenirken, mobilöğrenmeye yönelik tutum açısından anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Bu bulguya göre kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre öğrenmeye yönelik tutumlarınınyüksek olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bir diğer bulguöğrencilerin günlük internet kullanım sürelerine göre mobil öğrenmeye yöneliktutumlarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığıdır. Ayrıca, öğrencilerin mobilöğrenmeye yönelik tutumları ile öğrenmeye yönelik tutumları arasında zayıf düzeydeanlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Öğrencilerin mobil öğrenmeye yöneliktutumlarını oluşturan yapıların, öğrenmeye yönelik tutuma ilişkin varyansın %22’siniyordadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları